Konut Kredisinde 70.000 TL Avantaj

05/07/2019

Konut kredisinde enflasyona endeksli model büyük avantaj sağladı. Ortalama %2, en düşük %1.54 seviyesinde olan konut kredisi faizi, enflasyona endeksli kredide %1.50’ye indi. 500.00 TL kredide en düşük sabit faizli kredi ile enflasyona endeksli kredi arasındaki fark 70.000 avantaj oluyor.

Son dönemde konut kredi faizlerinin %2’lerin üzerinde seyretmesi nedeniyle tüketiciler ev alım kararını erteliyor. Kredi faizlerinin bu olumsuz etkisini azaltmak için kamu bankaları öncülüğünde geliştirilen ‘enflasyona endeksli konut kredisi’ büyük avantaj yarattı. Piyasada en düşük konut kredisi faizi %1.54, en yüksek %2.75'ken enflasyona endeksli kredide %1.50’ye indi.

10 Yıla Kadar Vade

Enflasyona endeksli konut kredisini tercih edenlerin kredi faiz oranı son açıklanan TÜFE’ ye banka tarafından belirlenen aylık marjın eklenmesiyle hesaplanacak. Ardından tüketici 3, 6 veya 12 aylık periyotlar seçecek. Kredi faiz oranları da seçtikleri periyotlarda enflasyon oranına göre dönemsel olarak güncellenecek.

Faizler 25 Puan Düştü

Enflasyona endeksli konut kredisi piyasaya sunulduğunda enflasyon oranı yıllık %18.71’di. Bu rakama yıllık %2.28 (aylık yüzde 0.19) marj eklendiğinde aylık kredi faizi %1.75’e denk geliyordu. Önceki gün açıklanan haziran ayı enflasyonunda düşüş görüldü ve yıllık enflasyon %15.72 oldu. Bu rakama banka marjı eklendiğinde kredi faizi de %1.50’ye geriledi.

Sabit Faize Geçilebiliyor

Enflasyonun önümüzdeki aylarda tek haneye inmesi bekleniyor. Bu durum enflasyona endeksli krediyi tercih edenlere avantaj yaratıyor. Öyle ki enflasyon tek hanelere gerilerse konut kredisi faizi de yüzde 1’in altına bile inebilir. Ancak enflasyondaki düşüşle Merkez Bankası’nın da faiz indireceği beklentisi oluştu. Merkez’in faiz indirmesi sabit faizli konut kredi oranlarında da düşüşe neden olabilir. Bu durumda sabit faizli kredi avantajlı duruma geçerse, enflasyona endeksli krediyi tercih edenler hiçbir ceza ve masraf ödemeden sabit seçeneğine geçiş yapabilecek.

Kaynak: Vatan