Konut Kredisinde 8 Puanı Devlet Karşılasın

06/08/2018

Son dönemde düşen konut satışlarını canlandırmak için Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik'ten çok önemli bir öneri geldi. Çelik, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın konut kredisi kullanacak vatandaşların yıllık faiz yükünün 8 puanlık bölümünü karşılayabileceğini, bu şekilde piyasanın canlanacağını söyledi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik, gayrimenkul temsilcileri ile konuşurken konut satışının hareketlenmesi için faizlerin düşmesi gerektiği konusunda görüş birliği oluştuğunu söyledi.

Bankaların yükselen enflasyonla birlikte mevduat faizini de yükseltmek zorunda kaldığını ve bu durumun kredi faizlerini yukarı çektiğini belirten Çelik, bankalara, “konut kredisi faizlerini indir” demenin gerçekçi olmadığını kaydetti.

Kamu bankalarını da “konut kredisi faiz oranlarını indirin” diye zorlamanın doğru olmayacağını ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

Devlet Altın Vuruş Yapsın

"Devletten bu konuda bir “altın vuruş” bekliyorum. Hazine ve Maliye Bakanlığı, konut kredisi kullanacak vatandaşların yıllık faiz yükünün 8 puanlık bölümünü karşılayabilir. Böylece faiz, tüketici açısından konut alınabilir noktaya çekilmiş olur. Konut kredisi faizlerinin 8 puanlık devlet desteği bankaya ya da konutu satan şirkete gitmeyecek. Doğrudan vatandaş yararlandırılacak.

Vatandaş kredi başvurusu yaparken, devlet bankaya, “Bu kredinin faiz yükünün yıllık 8 puanlık kısmını ben karşılayacağım” diyecek.Vatandaş adına o bölüm bankaya ödenecek." Uygulamanın ilk kez ev alacak vatandaşları kapsaması gerektiğini kaydeden Çelik, "Bu destek için 700 bin liralık bir konut fiyatı üst sınırı belirlenmeli. Ayrıca bu destek sıfır konutlar için verilmeli. Destek 5 yıllık bir dönemi kapsamalı.

Aslında Hazine ve Maliye Bakanlığı, 8 puanlık faiz desteğinin 4’ünü, konut satıldığı anda tapu harcı olarak alabilecek. Dolayısıyla destek 4 puana inmiş olacak." dedi.

Kaynak: habertürk