Konut Kredisinde Fırsat Dönemi

08/08/2019

Bu krediyle konut alınır, elini çabuk tutanlar kazanır. Kredi ile konut almanın sihirli formülü aylık yüzde 1 veya onun altındaki faiz oranıdır. Kredi kullanıcılarını ancak böyle bir oran harekete geçirebilir. Çünkü konut hane halkının en büyük harcaması ve yatırımıdır.

HaberTürk Gazetesinden Abdullah Yıldırım bugünkü köşe yazısında konut kredisindeki fırsatlara değindi. Yıldırım’ın yazısı şu şekilde;

Kamu bankaları konut kredi faizini piyasa faizlerinin %60’ı düzeyine, aylık %0.99’a indirdi. Vade de uzatılarak 15 ve 20 yıla çıkardı.

Kredi ile konut almanın sihirli formülü aylık yüzde 1 veya onun altındaki faiz oranıdır. Kredi kullanıcılarını ancak böyle bir oran harekete geçirebilir.

Çünkü konut hane halkının en büyük harcaması ve yatırımıdır. Uzun vadeli bir kredidir. Faiz oranları ne kadar yüksekse kullanılan anapara o oranda büyümekte ve geri ödeme taksitleri yüksek olmaktadır.

Zaten yüksek faiz oranları ile bir kredi piyasasının geliştiği de görülmedi. Bu açıdan faiz oranlarının düşmesi ve bu düşüşün doğal yollardan, kalıcı bir biçimde olması için, enflasyonun da düşmesi gereklidir. Son yıllarda gerçekleştirilemeyen ise enflasyonun düşürülmesidir.

Temmuz Sonunda Faizlerde Son Durum

Yılın ikinci yarısı itibariyle enflasyonda düşüş başladı. Ama oranlar hala %15’in üzerindedir.

Temmuz sonu itibariyle TL ticari kredi faizi ise bankaların ağırlıklı ortalaması olarak %19.02’dir.

Konut kredi faizleri %20.505'dir.

En yaygın vade olan 3 aylık mevduatın faizi ortalama %20.85’tir.Mevduatların tüm vadelerdeki ortalama faizi 20.09’dur.

Konuta Özel Yüzde 12 Faiz

Bankalardaki faiz oranları bu düzeydeyken aynı haftada üç kamu bankası konut kredi faizini aylık %0.99 açıkladı.

Ticari kredi ile mevduat faizi arasındaki yıllık bazda fark 8.5 puan. Ya da konut kredi faizleri piyasa faizlerinin %60’ı düzeyinde. Iskonto oranı %40. Diğer tüketici kredileri ile fark ise 15 puanı buluyor.

Bu faiz düzeyindeki krediye elbette talep de yüksek. 2 günde 13 binden fazla başvuru ve 2.1 milyar liralık kredi talebi oluştu. Bu talebin devamı da beklenir. Çünkü daha krediyi alırken 8 puanlık faizi kazanıyorsun.

Bir diğer avantaj ise vadenin uzatılarak 15 ile 20 yıla kadar kredi kullandırılmasına fırsat tanınmasıdır.

Faizlerin Düşmesi Zaman Alır

Gerçekten konut almak isteyenler için çok iyi bir fırsat. Normal kredi faizlerinin %12’ye düşmesi için öncelikle enflasyonun tek haneli rakamlarda kalıcı olması, mevduat faizlerinin de tek haneli düzeylere inmesi gerekiyor.

Ne de olsa kredi faizleri üzerinde hem aracılık maliyeti hem de vergiler var. Dolayısıyla koşulların uygun olması halinde kredi faizleri aşağı gelir ama bu da belli bir zamanı alır. Diyelim en iyi koşullarda bir yılı alır.

Yeniden Yapılandırma İmkanı

Yüzde 12 faizle alınan bir kredinin kullanıcıya yük oluşturması için, faizin bu oranın altına inmesi gerekir. Diyelim ki bu oran %10 ve altı olsun. Eğer gelecek yılın ikinci yarısında konut kredi faizleri %10 ve altına inerse, %12’den alınan krediyi yeniden yapılandırmaya gidilebilir.

Aynı banka razı geliyorsa daha düşük faizden mevcut krediyi kapatmak ve yeni oranlardan yola devam etmek mümkün. Yoksa daha düşük faizli krediyi başka bir bankadan sağlayarak kredi kapatılabilir.

Konut kredilerin ticari kredilere göre çok önemli avantajı faizinin tüketicinin aleyhine olacak şekilde değiştirilememesi. Yani bankanın artırıma gidememesi. Bu krediyi kullanmanın temel fırsatı da burada. Faizi düşük ve uzun vadede taşınabilir. Daha düşük faiz oranlarına inilirse pekala kredi yeniden yapılandırılabilir.

Kredi Kolaylığı Arttı

İşin içinde bir de konutun fiyatı var. Konut alanların da fiyatı araştırması, kredi kolaylığına paralel olarak fiyat artışlarının olup olmadığına bakması gerekiyor. Çünkü bu imkanı gören satıcı fiyatı ona göre verebilir.

Eğer bu kredi kullanımı yaygınlaşırsa, bankalar ilan ettikleri faizler üzerinden kredileri rahatlıkla kullandırırlarsa, bunun konut fiyatları üzerindeki etkisini de artırıcı yönde ya da fiyatların düşüşünü önleyici şekilde görebiliriz.

Kaynak: Habertürk