Konut Kredisinde Yeni Faiz İndirim Kampanyası Başlayacak mı?

31/10/2018

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB’nin) enflasyon raporunun açıklanması, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın CEO Club Bankacılar Zirvesi açılsında yaptığı açıklamalar ve QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı’nın dün yaptığı değerlendirmeler ışığında konut kredisi faiz oranlarında yakın dönem beklentilerini KrediPazarı.com araştırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya bugün, Enflasyon Raporu 2018-IV Bilgilendirme toplantısında bugün enflasyon beklentilerini 2018 yıl sonunda %23.5, 2019 yılı sonunda %15.2, 2020 yılı sonunda %9.3 olarak bildirdi.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da bugün sabah saatlerinde, CEO Club bankacılar zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, para ve sermaye piyasalarındaki normalleşmeye bağlı riskler makul seviyeye gerilediğinin altını çizerken, mevcut risklerin likiditeye baskısının da azalmasını beklediğini söyledi.

Aydın,‘‘Para piyasalarında oynaklık azaldı, faiz oranlarında aşağı yönlü seyir var’’ diyerek Bankaların yurtdışı borçlanmalarını çevirme oranları önemli ölçüde başarılı olduğunu bildirdi.

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise dün yaptığı açıklamada Amerikalı Pastör Andrew Brunson'un serbest bırakılmasıyla birlikte ABD ile ilişkilerde azalan gerilimin piyasaya büyük bir rahatlama getirdiğini söyledi.

Bu çerçevede Türk Lirasının sert biçimde değer kazandığını ve büyük bir belirsizliğin de ortadan kalktığını belirten Kanlı, ayrıca enflasyonda en kötünün geride kaldığı düşüncesinin de piyasada ağırlık kazandığını ifade etti.

Kanlı, bunun tahvil faizlerine olduğu gibi kredi faizlerine de daha sınırlı olmakla birlikte yansımasının beklediklerini dile getirdi.

Ekimin 2. haftası itibari ile bankaların konut kredisi faiz oranlarında uzun süre sonra ilk defa aşağı yönlü bir ivme başladı. İki hafta içerisinde 6 banka konut kredisi faiz oranlarında indirim yaptı.

KrediPazari.com verilerine göre konut kredisi faiz indirimlerinden sonra bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması Haziran ayından sonra ilk defa düşüşe geçerek Ekim’in ikinci haftasında yaşanan %2.68 zirvesinden, %2.65 oranına düştü.

Konut sektörünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı destekleri ile uyguladığı %0.98 faiz oranı sunan kampanyası bugün itibari ile son buluyor.

Yaşanan gelişmeler ve açıklamalar ışığında vatandaş konut kampanyasının son bulmasının ardından Mayıs- Haziran döneminde olduğu gibi kamu bankaları üzerinden konut kredisi faiz indirimi beklemeye başladı.

Kamu Bankaları üzerinden yeni bir konut kredisi faiz indirimi yapılmasına dair bilgi olmasada, uzmanlar ilerleyen günlerde bankaların rekor seviyelere ulaşan konut kredisi faiz oranlarında düşüşe gidelmesini bekleniyor.

Kaynak: KrediPazarı