Konut Kredisindeki Yükseliş Döviz Kurundaki Sakinleşmeyle Yavaşladı

17/05/2019

Hafta başından itibaren yükselişe geçen döviz kuruna bağlı olarak bankaların konut kredisi faiz oranları da hızla arttı. Döviz kurunun sakinleşmesi ile konut kredisi faizlerindeki yükselişte yavaşladı.

İçinde bulunduğumuz hafta başında döviz kurun sert çıkış yaşaması ile Dolar, Euro ve Altın 2018 Eylül sonrasındaki en yüksek seviyelerine ulaştı. Dövizin artması ve TCMB’nin ek sıkılaştırmalar uygulaması ile bankaların konut kredisi faiz oranları hızla yükselmeye başladı. Bir günde 7 banka faiz oranlarını arttırırken hafta içinde 10 banka konut kredisi faiz oranlarını yükseltti. Hafta ortasından sonra döviz kurunun sakinleşmesi ile konut kredisi faizlerinde yaşanan yükselişte yavaşladı.

Kur ve Piyasalar Ne Durumda?

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları tekrar kızışırken piyasalarda da satışlar devam ediyor. Risk iştahındaki azalma ve dolar talebi ile ABD Dolar Endeksi bugün 97,90 seviyesine yükselerek 3 Mayıs sonrası kayıplarını sildi.

Dün ABD'de S-400 alımı durumunda F-35'in söz konusu olamayacağı tekrar gündeme alındı ve daha önce ABD Başkanı Trump'ın açıkladığı Türkiye’nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamından çıkarılması kararı kabul edildi. Bu gelişmeler TL için negatif olurken fiyatlamada da etkisini gösterdi.

Dün günün devamında gerileme gösteren USD/TRY kuru, haberlerin ardından günü 6,04 seviyesi üzerinde tamamladı ve bugün gün başında da 6,0950'ye yükseldi.

Küresel piyasalarda dolardaki yükselişle gelişen ülke paralarında bugün belirgin düşüş yaşanıyor, Brezilya reali, Güney Afrika randı ve Güney Kore wonu en çok düşen gelişen ülke paraları olurken TL'deki kayıp son saat itibariyle %0,30.

Haftanın son işlem gününde kritik bir veri açıklaması yok, ancak küresel piyasalarda gündemin ilk sırasında yer alan ticaret savaşlarının negatif fiyatlaması bugün de devam ediyor.

Kaynak: İnvesting