Konut Projelerin Durgunluk Hakim

01/07/2019

İstanbul seçimlerinin tekrarlanması, dolar kurundaki hızlı yükseliş ve yaz dönemi inşaat firmalarını bekleme dönemine aldı. Firmalar lansmanlarını erteledi. Konut projelerinde durgunluk hakim.

Ekonominin lokomotifi olarak görülen konut sektöründe Temmuz ayının durgun geçmesi bekleniyor. Döviz fiyatlarındaki hızlı yükseliş inşaat sektörünü derinden etkiledi. Dolar kuru üzerinden alınan inşaat malzemelerinin maliyetleri artarken, iş yapmak daha da zorlaştı. Verilere bakıldığında ise hazır beton üretimi yılın ilk dört ayında %47.6 geriledi. Konut üreticileri ise maliyetlerin düşmesini, yeni projelerini alıcılarla buluşturmak için en uygun zamanı bekliyor.

İstikrar Umudu

Gayrimenkul sektörünün geneline hakim olan durgunluğun ise İstanbul seçimlerinin oluşturduğu belirsizliğin geride kalması ile yavaşça aşılması bekleniyor. İnşaatçılar da satışa çıkaracakları yeni projelerini ertelemeye başladı. Buna göre; 2019 yılının Temmuz ayında firmalar projelerini tanıtmayacak.

Yeni Projeler için Bekleme Dönemi

Piyasaların yeniden istikrarlı hale gelmelerini beklediklerini söyleyen Ortadoğu Holding İcra Kurulu Üyesi Nusret Kayhan Apaydın, ''Ruhsatı alınmış 400 konut ve 10 ticari alandan oluşan Sancaktepe'de konumlanacak Resim Hayat ile 300 konuttan oluşacak olan Resim Çengelköy projelerine ise piyasaların istikrarlı hale gelmesiyle başlamayı planlıyoruz, inşaattaki daralma nedeniyle inşaatın ağırlığı bu yıl ve önümüzdeki yıllarda azalacak'' diye konuştu.

İnşaat Sektöründe Toparlanma Süreci

Kurun seyri ve faizlerin düzeyi konut piyasası için can alıcı önemde. Siyasetten sonra ekonominin nereye gideceğine bağlı olarak, döviz kurları ile konut kredisi faiz oranlarının belli bir istikrara kavuşması piyasaları rahata kavuşturacak. Sektörde toparlanma süreci ise tatilden dönüşlere başlamasıyla, 2020 programının ve hedeflerinin belirlenmesiyle, döviz ve TL fiyatlarının dengelenmesiyle başlayacak.

Kaynak: Emlak Kulisi