Konut Satışları Arttı

13/01/2016

EVA Gayrimenkul Değerleme’nin her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği sektör analizine göre Türkiye genelinde ev satışları son iki yılda büyüme kaydetti.

EVA Gayrimenkul Değerleme’nin her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği sektör analizine göre Türkiye genelinde ev satışları son iki yılda büyüme kaydetti. 2015 yılı Kasım ayı sonu itibariyle Türkiye genelinde toplam ev satışları, geçen senenin aynı dönemine kıyasla 25, ipotekli konut satışları ise artış gösterdi.

Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş., her ay gayrimenkul sektörünün nabzını tuttuğu Periskop Analiz’in Aralık ayı raporunu açıkladı. Rapora göre Kasım ayı itibariyle son bir yıllık süreçte, ev kredisi kümülatif değişiminin artış gösterdiği kaydediliyor. Yeni veriler, geçen yılın aynı döneminde büyüyen konut kredileri bu sene büyümeyi başardığını ortaya koyuyor. Kredi miktarının önümüzdeki aylarda biraz daha hareketleneceği, sadece bir süre sonra tekrar durağanlaşacağı öngörülüyor.

Periskop Analiz’in 2015 Aralık verilerini değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2015 yılı Kasım ayı sonu itibariyle Türkiye genelinde toplam ev satışlarının geçen senenin aynı dönemine kıyasla ,25, ipotekli ev satışlarının ise artış gösterdiğini belirtiyor.

Konut Satışları Arttı

Geçen yılın Kasım sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre %1 daralma gösteren ev satışlarının son iki yılda büyüdüğünü söylemenin mümkün olduğunu kaydeden Yazıcı, İstanbul’da ise ev satışlarında geçen senenin aynı dönemine kıyasla %7 artış olduğunu ifade ediyor. Konut satışlarının İzmir’de , Ankara’da ise artış kaydettiğini belirten Yazıcı, 2015 Aralık verileri itibariyle konut satışlarının biraz daha artması veya aynı seviyelerde seyretmesini beklediğini söylüyor.

Rapora göre kullanıcı için konut kredisi maliyetlere bakıldığında, Kasım ayında 10 yıllık vadede kredi maliyetlerinin aylık %1,10 ila %1,25 arasında değiştiği görülüyor. Bankalar içinde farklılık olmakla birlikte 100 bin TL tutarında konut kredisi için aylık ödemelerin konut kredisi hesaplama yapıldığında 10 yıllık vadede 1.505 TL, 5 yıllık vadede ise 2.286 TL dolayında seyrettiği belirleniyor. Takipteki kredilerdeki değişime bakıldığında ise 2015 Kasım ayında, ev kredileri içinde takipteki ev kredi miktarının sadece %0,48 düzeyinde olduğu, söz konusu oranın 2014 Kasım ayında %0,51 olduğu kaydediliyor. Periskop Analiz’in verilerine göre takipteki kredilerin toplam kredi hacmi içindeki büyüklüğünün kredi miktarıyla aynı hızda büyümediği de belirtiliyor.

Kaynak: Mekan Haber