Konut Satışları Geçen Yıla Oranla İki Kat Arttı

19/02/2020

2020 Ocak ayında geçen konut satışları geçen senenin aynı dönemini ikiye katladı. Aynı dönemde konut kredisi kullanılarak yapılan satışlar toplam satışların %37’sini oluşturdu.

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com, TÜİK'in açıkladığı 2020 Ocak ayı gayrimenkul verilerini değerlendirdi.

Açıklama şöyle:

TÜİK'in Ocak ayı gayrimenkul verilerini değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, "Geçen senenin Ocak ayı ile karşılaştırıldığında konut satış adetlerinin önemli ölçüde arttığını görüyoruz. TÜİK verilerine göre, Ocak ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %56 oranında artarak 113.615 adet olarak gerçekleşti. Özellikle ikinci el konut satışlarındaki artış çok dikkat çekici. İlk defa satılan konut sayısı 2020 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16 arttı ve toplam konut satışları içinde %32'lik pay aldı. İkinci el konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %85 gibi rekor bir seviyede artış gösterdi. Aynı şekilde ipotekli konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre rekor bir artış yaşadı. Ocak 2020'de ki ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %546 oranında artış gösterdi ve toplam satışların %37'sini oluşturdu" dedi.

Ortalama Kira 1.305 TL

Ocak ayı sonu itibariyle Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.209 TL, ortalama konut fiyatı 284.961 TL, ortalama kira 1.305 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi 17 yıl.

Kiraların Yüzde 2 Artması Bekleniyor

Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları bir önceki senenin aynı ayına göre %8 düşük olmasına rağmen Ocak ayında bir önceki aya göre %1 artış gösterdi. Önümüzdeki 6 ayda da %8 artış bekleniyor. Türkiye genelinde ortalama kira değeri ise bir önceki senenin aynı ayına göre %6 düşük, geçen ay ile ise ise aynı seviyede. Önümüzdeki 6 ayda kiraların %2 artış göstermesi bekleniyor.

Yabancılara 4.000'e Yakın Konut Satıldı

Yabancılara yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre %23 artarak 3907 oldu. Yabancılara en fazla konut satışı yapılan iller sırasıyla İstanbul, Antalya, Ankara, Bursa ve Yalova olurken en fazla konut satışı yapılan ülke uyrukları Irak, İran, Rusya Federasyonu, Afganistan ve Yemen oldu.

Kaynak: İnvesting