Konut Satışları Konut Kredisi Faizlerine Bağlı

30/04/2019

Geçtiğimiz ay konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüş konut satışlarına olumlu yönde yansıdı. Mart’ta satılan konut sayısı bir önceki aya göre %33,9 artması faizlerin düşmesinin sonucu olarak ifade edildi.

Konut satış istatistiklerini geçtiğimiz yıl ile karşılaştırdığımızda büyük bir düşüşü gözlemlemek mümkün olduğunu ifade eden inşaat sektörü temsilcileri, içinde bulunduğumuz ekonomik kriz nedeniyle 2018 yılını yakalamamız ne yazık ki mümkün olmayacak gibi göründüğünün altını çizdi. İnşaatçılar, öncelikle yapılması gerekenin ivme kaybını engelleyecek önlemleri almaktan geçtiğini vurguladı.

Konut kredisi faiz oranlarında yeni iyileştirmeler yapılması sermayelerini bankalara yönlendiren yatırımcıların yeniden konut yatırımına ilgi duymasını sağlayabileceğini ifade eden inşaatçılar, yine de yeterli seviyede olmadığını belirtti. İkinci el konut satışlarındaki artışa baktığımızda konut sahibi olmak isteyen vatandaşların; fiyatların yüksek olması ve konut kredisi oranlarında yeterli düşüşün sağlamaması nedeniyle ikinci el konutlara yönelmiş durumda olarak da ifade edildi.

Mart Ayı Konut Satışları

Türkiye genelinde Mart ayında 105.046 konut satışı gerçekleştirildi. Mart’ta satılan konut sayısı bir önceki aya göre %33,9 artarken, geçen yılın aynı ayına göre %5,3 geriledi. İpotekli konut satışları Martta geçen yılın aynı ayına göre %30,6 azalarak 22.762' ye geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %21,7 olarak belirlendi.

İnşaat Maliyetleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı verilerine göre, inşaat maliyet endeksi Şubat’ta Ocak ayına göre %0,91, geçen yılın aynı ayına göre %27,22 yükseldi. Aylık bazda malzeme endeksinde %1,24, işçilik endeksinde %0,23 artış oldu. Geçen yılın Şubat ayına göre malzeme endeksi %27,49, işçilik endeksi %26,66 arttı. Bina inşaatı maliyet endeksinde bir önceki aya göre %0,77, geçen yılın aynı ayına göre %27,44 yükseliş kayıtlara geçti.

Bugün Konut Alan Kazanacak

Konut satışlarını değerlendiren İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç tercihini mevduattan yana kullanan yatırımcılara ‘‘ Burada, vatandaşlarımızın ev sahibi olma hayalinin mevcut konut kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle gerçeğe dönüşememesi, hem vatandaşlarımızda ev sahibi olabilmek konusunda bir öğrenilmiş çaresizliğe, hem de vatandaşlarımızın birikimlerinin ekonomiye can vermek yerine, faiz geliri için bankada tutulmasına ya da dövizde kalmasına yol açmaktadır. Tabi burada konut kredi faizlerine ilaveten, mevduat faizlerinin de yüksek seyretmesi, vatandaşlarımızı konut almak yerine mevduattan gelir elde etmeye yöneltmektedir. Ancak bugün konut alanlar gelecekte çok daha karlı olacaklardır. Çünkü halihazırda alabiliyor oldukları evleri malzeme fiyatlarındaki büyük artış konut fiyatlarına yansıdığında bir daha bu fiyatlara maalesef alamayacaklardır. Halihazırda ev alabiliyorken almayıp mevduat geliri almak, vatandaşlarımızı hayalini kurdukları evden edebilecek bir yalancı bahardır, hüsranla bitebilir ’’ diyerek kamudan en önemli beklentilerinin konut kredisi, mevduat ve ticari kredi faizlerinin makul oranlara çelimesi olduğunu belirtti.

Kaynak: Ekohaber