Konut Satışları Vergi Düzenlemesi Öncesinde Arttı

07/11/2019

1 Ocak itibariyle konut alım-satımında emlak vergilerinin artacak olması konut satışlarını etkiledi. Sektör temsilcilerine göre, vatandaş satış sürecini hızlandırdı. Yılın ilk yarısına göre satışlar ikiye katladı.

Vergi paketinde de yer alan gayrimenkul değerleme sistemiyle konut alım-satımında yeni dönem başlıyor. Yılbaşından sonra tapu harcı gerçek değer üzerinden alınacak. Bölge değerinin altında işlem yapanlara ise cezai işlem uygulanacak. Yeni düzenlemenin hayata geçirilecek olmasıyla 2019'un son çeyreğinde konut satışları da hızlandı.

İşlemler İkiye Katlandı

Türkiye'de gayrimenkulün gösterilen ve gerçek değeri arasında %50'nin üzerinde fark olduğunu söyleyen Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, bu durumun tüketici lehine avantaj oluştururken, vergisel kayıplara sebep olduğunu belirtti. Tüketicinin maliyetlerini minimize etmek adına konut alma kararını hızlandırdığının altını çizen Gökhan Taş, "Evini satmak isteyen de fiyatını daha cazip hale getirip satış sürecini yılbaşından önce tamamlamayı istiyor. Dolayısıyla tam da bu sebeple ofislerimizde satış trafiği bu yılın ilk yarısına kıyasla ikiye katlamış durumda" diye konuştu.

Satışlar Epey Etkilenecek

RE/MAX Yaşam ofisinden Broker Tarkan Ayhan yeni düzenlemeyi şöyle anlattı: "Mevcut düzenlemeye göre, 300.000 liralık bir dairede 9.000 TL tapu harcı ödendiğini, yeni düzenlemeyle birlikte aynı daire için ödenecek harç 12.000 liraya çıkıyor. Yani burada 3.000 TL'lik bir fark oluyor. Aslında sebepleri de biraz buna bağlantılı. Ama bununla birlikte konut kredisi faizlerinde düşüş devam ediyor. Yılbaşına kadar aylık faizin %0.90'nın altına inmesi bekleniyor. Satışlar daha da artacak. Bu kanun yılbaşından sonra zorunluluk olarak geldiğinde satışlar epey etkilenecek."

Konut Piyasası Gaza Bastı

İSTEB Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan ise gayrimenkul sektöründe yapılacak iki düzenlemenin piyasanın gündeminde olduğunun altını çizdi. Özcan, "Bunlardan birincisi lüks konuta gelecek %1'lik vergi, ikincisi ise 1 Ocak itibariyle belediye rayiçleri yerine değerleme raporlarının gündeme alınması. Bu nedenle konut piyasası 3'üncü çeyrekte gaza bastı" dedi.

Yüzde 25 Ceza

Yeni düzenlemeye göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile taşınmaz değerleme sistemi üzerinden emsal konut fiyatları temel alınacak ve konutların gerçek fiyatları belirlenecek. Böylece 300.000 liralık konut alan bu değer üzerinden vergisini yatıracak. Bu tutarın yarısını evi alan, yarısını da evi satan kişi ödeyecek. Sonradan yapılan incelemede, tapu harcının emlak vergisi değeri veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nce tespit edilen değerden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiği saptanırsa aradaki farkın yanı sıra %25 oranında vergi cezası alınacak. Değerler artık periyodik olarak takip edilerek düşüşler yansıtılacak, ortaya çıkan değer artışları da sisteme eklenecek.

Yoğunluk Sevindirici

TURYAP Genel Müdür Yardımcısı Onur Keskin, önümüzdeki yıldan itibaren konut alım-satımlarında tapu harcının gerçek değer üzerinden gerçekleştirilecek olmasının konut alımı ve ya satışı düşünen birçok kişinin hareket geçmesini tetiklediğini söyledi. Keskin, "Bu durum her ne kadar ülkemizin vergi kaybına sebep olsa da gayrimenkul sektörü adına sevindirici bir durum olup hareketliliğin artmasını sağladı. Bu hareketliliği de temsilciliklerimizdeki yoğunluğun geçtiğimiz dönem satışlarına göre iki katına çıkmasından gözlemliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Sabah