Konut Satışlarını Arttırmak İçin Bakanlık Yeni Birim Kuracak

24/12/2018

Yaz aylarından bu yana artan konut kredisi faiz oranlarının da etkisiyle konut satışlarında düşüş gözlenirken yabancıya konut satışlarında ciddi artışlar yaşadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise yabancıya konut satışlarını arttırmak için bünyesinde yeni bir birim kuracak.

Bu yıl 40 bin bandını aşarak 10 milyar dolar getiri sağlaması beklenen yabancıya konut satışlarına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde yeni bir birim kuruyor. Söz konusu birimin başına ise inşaat sektöründen deneyimli isimler konuşuluyor. İlk hedef 50 bin satış rakamı ile İspanya’yı geride bırakarak ülkeye milyarlarca dolarlık döviz girişi sağlamak olacak.

Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ve konut kredisi faizlerinin %3’lere çıkmasının ardından konut satışlarında yaşanan düşüş Kasım ayı verilerine de yansıdı. Son gelen rakamlara göre konut satışında %27 azalma görüldü. Ancak içeride rakamlar düşerken dikkat çeken bir hareketlilik de göze çarptı.

Dövizdeki yükselişin ortaya çıkardığı fırsatın, Eylül ayında oturum izni için tanınan 1 milyon dolarlık yatırım limitinin 250 bin dolara çekilmesiyle birleşmesi, yabancıların Türkiye’deki konutlara ilgisini arttırdı.

Ağustostan İtibaren Satış Yüzde Yüzün Üzerinde

Yabancıya konut satışında Ağustos ayında başlayan yukarı yönlü ivme Kasım ayında da artarak devam etti. Ağustos'ta %129, Eylül'de %151, Ekim'de %134 şeklinde gerçekleşen artış oranı Kasım ayında ise %117 oldu.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yabancıya satışı yapılan konut sayısı 2 binli seviyelerde iken 2018 Kasım ayında bu rakam 5 bin bandına yaklaştı.

Rekor Irak Vatandaşlarında

Yabancıların konut tercihinde de zirve hiç değişmedi. Satılan konutların büyük bölümünü İstanbul sırtladı. İstanbul’u ise değişkenlik göstermek kaydıyla sırasıyla Antalya, Bursa, Ankara, Yalova, Trabzon ve Sakarya izledi. Türkiye'den konut satın alanların uyruklarına bakıldığında orada da uzun zamandır Irak’ın liderliği kaptırmadığı görüldü. Irak'ı ise İran, Suudi Arabistan, Rusya, Kuveyt, Afganistan ve Almanya izliyor.

Tarihi Rekor Geliyor

Geçen yılın tamamında yabancıya 22 bin konutun satışı yapılırken bu rakam 2018’in ilk 9 ayında aşıldı. Son gelen Ekim ve Kasım ayı verilerinde de peş peşe rekor kırılınca yabancıya konut satışı 11 ayda 35 bin bandını aşarak tarihi zirvesini gördü. Aralık ayında bu rakamın 40 bin seviyesini de aşarak yeni zirvelere ulaşması bekleniyor.

Kaynak: Yeni Şafak