Konut Sektörü Konut Satış Verilerini Değerlendirdi

18/03/2019

TÜİK’in açıkladığı Şubat ayı Konut Satış İstatistiklerini konut sektörü temsilcileri değerlendirdi.

Konut sektörünün temsilcileri konut satış istatistiklerini yorumlayarak yabancıya yapılan satışların önemli olduğunu ve konut kredisi faiz oranları düşmeye devam ettikçe yerli yatırımcının talebinin artacağını vurguladı.

Yeni Rekor Sinyali

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt "Yabancıya satış konusunda ocak ayı verilerine bakarak ‘yılın en iyi rakamları geldi’ demiştik, ancak şubat verilerine baktığımızda yabancıya konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yükselmeye devam ettiğini ve %92,1 arttığını görüyoruz. Daha yılbaşından yıl sonu için yeni rekorların sinyalini aldığımızı söyleyebiliriz. Irak, İran, Rusya başta olmak üzere Körfez ülkeleri Türkiye’ye güveniyor ve pazarı çok yakında takip ediyor. Özellikle oturmak için ev alan yabancılar bitmiş ya da bitmeye yakın konutları tercih ediyor. Bu gruba özellikle gurbetçi vatandaşları dahil olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönem Türkiye’deki ailelerini ziyarete gelecek olan gurbetçi vatandaşlar, dövizde tuttukları birikimlerini Türkiye’den konut alarak değerlendireceklerini tahmin ediyoruz.”

Yatırımlar Gayrimenkule Kayacak

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır "Şubat ayı verilerine baktığımızda; yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre %92,1 artarak 3 bin 321 adete ulaştığını görüyoruz. Bu rakamın her geçen ay bir önceki döneme göre daha da arttığını görüyoruz. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Şubat 2019'da ilk sırayı bin 440 konut satışı ile İstanbul’un aldığını görüyoruz. İstanbul’u Antalya, Ankara, Bursa ve Yalova izliyor. Demek ki; yabacıların başta İstanbul olmak üzere Türk gayrimenkul sektörüne olan güveni her geçen gün artıyor. Gerek yabancı yatırımcı gerekse gurbetçiler birikimlerini değerlendirmek amacıyla dövizlerini bozdurarak gayrimenkule yatırıyorlar. Bu da gayrimenkul sektörün hala vazgeçilmez ve öncelikli yatırım aracı olduğunu bize gösteriyor. Konut kredi faizlerinin daha da düşmesiyle beraber önümüzdeki dönemde beklemedeki yerli yatırımcının da harekete geçeceğini ve yatırımını gayrimenkule kaydıracağını bekliyoruz.”

Yerli Yatırımcıda Hareket Faizlere Bağlı

Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü "TÜİK Şubat ayı konut satış rakamlarına baktığımızda yabancıya satışta yine sevindirici rakamlar geldiğini görüyoruz. Yabancıya satış her geçen gün daha da artıyor. Burada gurbetçilerin etkisi oldukça fazla, yurtdışında yaşayan ancak Türkiye’den bir ev alma hayali olan gurbetçilerin harekete geçtiği bir dönemdeyiz. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %92,1 artış olduğunu görüyoruz, bu rekor denebilecek bir rakam. Başta Almanya olmak üzere Avrupa'da yaşayan diğer gurbetçilerimiz Türkiye'de konut sahibi olmak için dövizlerini bozdurarak şirketlerin kampanyalarından ve ödeme kolaylıklarından faydalanıyor. Yabancıya satışta yıl sonunda yeni rekorlara imza atılacağını düşünüyoruz. Burada konut kredisi faiz oranları önemli, faizlerde düşüş devam ederse yerli yatırımcı birikimini konuta yönlendirecektir. Böylece satış rakamları daha yukarılara taşınacaktır.

Faizler Düşerse Satışlar Artacak

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık "TÜİK Şubat ayı konut satış rakamları bize satışlarda düşüş olduğunu gösterse de fotoğrafın genelini okuduğumuzda olumlu bir tablodan söz edebiliriz. Şöyle ki; Türkiye genelinde konut satışları 2019 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %18,2 oranında azalma gösterirken bu oran bir önceki ay %24,8 olarak açıklanmıştı. Aynı şekilde ipotekli konut satışları şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre %68,2 oranında azalış gösterirken, bu oran geçtiğimiz ay %77,2 olmuştu. Tüm olumsuz şartlara rağmen gayrimenkul sektörü rakamlarının pozitife doğru gittiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde özellikle faizlerdeki düşüşün de devam etmesiyle beraber daha güzel veriler alacağımızı düşünüyoruz.

Kaynak: İnşaat Deryası