Konutta 32 Yılın En Avantajlı Dönemi

18/02/2019

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, gayrimenkul sektöründe konut alıcısı lehine büyük bir fırsat döneminden geçildiğini belirterek “32 yıldır sektördeyim. Konut alıcısı lehine bu kadar avantajlı bir dönem görmedim’’ dedi.

Sinpaş'ın 45'inci yıl kampanyası nedeniyle İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Ahmet Çelik geliştiricilerin inşaat maliyetlerindeki son bir yılda yaşanan %45'lik artışı fiyatlara yansıtmadığına dikkat çekti. Çelik “32 yıldır sektördeyim. Konut alıcısı lehine bu kadar avantajlı bir dönem görmedim. Yeni üreteceğimiz projelerde mevcut fiyatlarla satış yapmamız mümkün değil. Ev sahibi olmak isteyenlerin yapımı devam eden veya tamamlanmış projelerdeki fırsatları kaçırmamasını tavsiye ediyorum” diye konuştu. Konut piyasasının 200 sektörü tetiklediğini belirten Çelik, “Bizim sektör hapşırsa diğerleri nezle oluyor” dedi.

Yabancıya Satış Artacak

Yılda 570 bin çiftin evlendiğini, 129 bin çiftin boşandığını kaydeden Çelik, kentsel dönüşüm ve yabancı ilgisinin de etkisiyle gayrimenkul sektörünün büyümeye devam edeceğini söyledi. Dövizde yaşanan dalgalanma ve konut kredisi faiz oranlarının yükselmesinin sektörü olumsuz etkilediğini bildiren Ahmet Çelik “Ancak önümüzdeki döneme ilişkin bakış açımız pozitif. 13 milyon genç nüfus var, yaşlanan ve yenilenmesi gereken konutlar mevcut. Geçen yıl yabancıya 36 bin 600 konut satıldı, bu 70 – 80 bine çıkarsa şaşırmamak gerek. Satışlar 2018'de %2.4 düşmüş olsa da önümüzdeki yıllarda satışaların artmasını bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Herkez İnşaatçı Olamayacak

Türkiye'de en büyük sorunun inşaat sektörüne sonradan dahil olan firmalar olduğunu belirten Çelik, Almanya'nın tümünde 3 bin 800 konut geliştirici olduğunu, sadece İstanbul'da bu sayının 60 bini aştığını ifade etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın müteahhitlik sektör için bir düzenleme hazırlığında olduğunu hatırlatan Çelik, “Ülkemizde herkes inşaatçı oldu. Bu düzenleme sonrası herkes kendi bildiği işi yapacak” dedi. Sinpaş olarak da şantiyelerde hız kesmediklerini belirten Ahmet Çelik, yeni proje çalışmalarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Yüzde 0.98 Konut Kredisi

Bu yıl Sinpaş'ın 45'inci yılı olduğunu ifade eden Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer ”İstanbul, Ankara, Denizli ve Bursa'da bulunan toplam değeri yaklaşık 4 milyar TL civarında olan 13 projenin satışına devam ediyoruz” dedi. Vade farksız 60 ay vade imkanı sunulan ‘45+5' adlı yeni bir kampanyaya başladıklarını belirten Gacemer, “Kampanya kapsamında 3 bini aşkın konut satışa sunduk. Fiyatlar 350 bin liradan başlıyor, 6 milyona kadar çıkıyor. 5 yıl sabit fiyatın yanı sıra 120 aya kadar %0.98 konut kredisi faiz oranlarından yararlanma imkanı da var” diye konuştu.

Kaynak: Sözcü