Konutta Altın Fırsat Dönemi

20/09/2019

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, konut kredisi faizlerinin düştüğü ve konut fiyatlarında da dipte olduğunu belirterek konutta altın fırsat dönemi olduğunu belirtti.

Faizlerdeki düşüş sonrasında bu yıl içinde ilk defa ağustos ayında artıya geçen konut satışları gayrimenkul sektörünü heyecanlandırdı. Konut taleplerini bugüne kadar erteleyen yatırımcılar için uygun zamanda olunup olunmadığının cevabını GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur verdi.

Merkez Bankası’nın faiz indirimleri sonrasında kamu bankalarının konut kredi faizlerini 1’in altına çekmesiyle birlikte ağustos ayına ipotekli satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 168 artış kaydederken bu yılın ilk yedi ayında hep düşen konut satışları ilk defa aylar bazında artıya geçti. Ağustos ayında banka kredili (ipotekli) satışlarda yaşanan artışın eylül ayında daha da artması bekleniyor.

Konut stoklarının erimeye başladığı bu dönemde ev almak için doğru bir zamanda mıyız? Şimdi sadece konuta ihtiyacı olanlar mı ev almalı? Yatırımcılar için de ev almak için uygun zamanda mıyız? sorularının cevabını NTV muhabiri Pınar İlik’e açıklamalarda bulunan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur verdi.

Sur’un açıklamaları şöyle:

“Gayrimenkul sektörü açısından ipotekli satışlarda konut kredileri faiz oranlarında %1 seviyesi psikolojik sınıra dönüştü. Konutta faizlerin %1’in altına inmesiyle birlikte piyasada hareketlenme başlıyor. Ağustos ayında Türkiye’de satılan 110.538 konutun 34.148’i ipotekli konut satışı oldu. Burada kamu bankalarının konut kredisi faiz oranları %0.99 seviyesine kadar çekmesinin çok önemli olduğunu görüyoruz. Bu indirimlerin özel bankalara da yayılması halinde piyasa çok daha fazla hareketlenecektir. Sıkıntılı bir süreç geçiren gayrimenkul sektöründe fiyatlar tabana indi, bunun daha da ötesi yok çünkü satış rakamları maliyetlerin de altına indi. İnşaat malzemelerinde yaşanan fiyat artışları henüz daha konut satış fiyatlarına yansımamış durumda. Dolayısıyla hem kullanıcılar açısından hem de yatırımcılar açısından gayrimenkulde altın fırsatlar var, bunun iyi değerlendirilmesi lazım. Gayrimenkulde yatırım için en doğru zamandayız”

Kaynak: Emlak Dream