Konutta Dev Fırsatlar için Son Günler

23/10/2018

Konutta devam eden 3 büyük kampanya Ekim sonu itibari ile son buluyor. Konut sektörünün uyguladığı %0.98 faiz ve indirimli konut fırsatı, tapuda uygulanan harç ve KDV indirimi, ve imar affı fırsatları için ise son tarih 31 Ekim.

Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi ve elde oluşan konut stoklarının eritilmesi için devlet ve konut sektörünün öncü firmaları, artan maliyetlere rağmen vatandaşın konut edinmesi için son aylarda birçok kampanya başlattı.

İlk destek Mayıs ayında devlet tarafından geldi. KrediPazari.com’un yaptığı araştırmalara göre, Mayıs ayında başlayan konut kredisi faiz indirimi ile beraber tapu harçlarında ve konut alımındaki KDV oranlarında indirime gidildi. Uygulama konut alan vatandaşın masraflarında da ciddi azalmalar sağladı.

İkinci destek yine devlet tarafından imara aykırı yapılar için gerçekleşti. İlk ve son kez düzenleneceği belirtilen tarihi imar barışı kapsamında şu ana kadar 5 milyon başvuru alındı. İmar affının yanında uygulanan bir diğer kampanya da imar barışı kredisi oldu. Kamu bankaları yükselen kredi faiz oranlarına rağmen imar barışı kredilerinde indirimli faiz oranlarından kredi kullandırdı.

Temmuz ayında son bulan konut kredisi faiz indirim kampanyasından sonra uzun süre vatandaş konut kredisi faiz oranlarında indirim bekledi. Bankalar faiz oranlarında indirim yapmaya yanaşmadı. Son kampanyada bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteklğiyle Emlak Konut'un öncülüğünde geldi. Konut sektörü vatandaşa uygun fırsatlarla konut sağlayabilmek için bankasız ve kefilsiz %0.98 kredi fırsatını başlattı.

KDV ve Tapu Harcı İndirimi

Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar için en büyük desteklerden biri de KDV indirimi oldu. Konut üreticisini de konut alan vatandaşı da oldukça mutlu eden kampanya Mayıs ayında Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi. Kampanya kapsamında konut teslimlerinde, %18 yerine %8 KDV uygulanırken, tapu harcı indirimi ise her iki taraf için de toplamda %4 yerine %3’e indirildi. 300 bin TL değerinde konut alımında KDV oranı 54 bin TL yerine 24 bin TL ye, tapu harcı miktarı da bin 12 bin TL den 9 bin TL ye düştü. Konut sektöründe KDV ve tapu harcı indirimi kampanyasının devam etmesi istense de kampanya 31 Ekimde son bulacak.

İmar Barışı Kampanyası

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen imar affı kampanyası yurt genelinde yaklaşık 13 milyon yapıyı kapsıyor. Devlet tarafından bir sefere mahsus olarak yapılan ilk ve son imar affı kampanyasında şu ana dek 5 milyondan fazla başvuru alındı. 31 Aralık 2017 öncesinde yapılmış tüm yapıları kapsayan barış kampanyasında başvurular e-devlet üzerinden 31 Ekim'e kadar alınmaya devam edecek. Başvuruda bulunan vatandaş yapı kayıt belgesi bedelini yıl sonuna kadar ödeyebilecek.

İmar barışında bir diğer büyük kampanyada kamu bankalarının imar affından yararlanmak isteyen vatandaşlar için sunduğu düşük faiz oranları kredi oldu. Kamu bankalarının ortak İmar Barışı Kredi Kampanyası kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için kredi başvurusu yapan vatandaşlara düşük faizli kredi veriliyor. Başvuru sahipleri 60 ay vade ve %1.33’ten başlayan faizle kredi alabiliyor. 20 bin TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için faiz oranı %1.33 iken, 100 bin TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için %1.48, 100 bin TL ve üzeri kredilerde ise yine 48 aya kadar olan vadelerde %1.65 faiz oranı ile Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank imar barışı kredisi kullanılıyor.

Vadelendirilmiş Borcunu Peşin Kapatana İndirim

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle Emlak Konut öncülüğünde konut sektörü tarafından başlatılan Türkiye için Kazanç Vakti sloganlı konut kampanyası kapsamında bankasız ve kefilsiz olarak %0.98 konut kredisi faiz oranı, %10 peşinat ve %10 indirim uygulandı. Kampanya vatandaşın yanı sıra yabancı yatırımcı tarafından da yoğun ilgi gördü.

Kampanyada ayrıca peşinatını altın ya da dövizini bozdurarak yatıranlara ise, bu ürünlerin fiyat artışından elde edilecek tutar ise garanti edildi. Bunun yanında vadelendirilmiş borcunu ilk yıl peşin olarak kapatan %25, 6 ayda kapatan ise %35 oranlarında indirim sağlanacak. 100’den fazla markalı konut projesinde geçerli olan konut kampanyası da 31 Ekim’de son buluyor.

Kaynak: KrediPazarı