Konut’ta Görülmemiş Fırsat Dönemi

29/11/2019

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi bir ay sonra sona erecek. Yıl sonuna kadar konut vergilerinde sunulan indirime ek konut kredi faizlerinin de %1’in altına indiğini belirten sektör temsilcileri, “Konutta hiçbir dönem bu kadar fırsat aynı anda sunulmadı. Alıcı, kamunun, bankaların ve özel sektörün avantajlarını kaçırmasın” diyor.

Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre tüketici için fırsat dönemini yaşıyoruz. Hem kamunun KDV ve tapu harcı indirimleri, hem bankaların düşük faiz imkanı hem de firmaların devreye aldığı kampanyalar önemli avantajlar sağlıyor. 31 Aralık tarihine kadar KDV’nin %18 yerine %8, tapu harçlarının da %4 yerine %3 olarak uygulanacağını hatırlatan sektör temsilcileri, “İhtiyacı olan da yatırım yapacak vatandaş da bu fırsatı kaçırmasın” diyor.

Konut Alımı için Beklemeyin

“Konut piyasasında hiçbir zaman bu kadar fırsat aynı anda sunulmadı” diyen İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, konut alacak vatandaşa ‘beklemeyin’ uyarısında bulundu. Durbakayım vatandaşların lehine olan tabloyu şöyle anlattı: “Konutta maliyet artışı %50’yi aştı. Buna rağmen firmalar fiyat artışı yapamadı. Ama bu durum eldeki konut için geçerli, yenisinde bu fiyatı bulmak imkansız. Bugün yeni başlanan projede fiyatlar en az %50 fazla olacak. KDV ve tapu harcı indirimleri de yıl sonunda bitecek. Bu da alıcı için önemli bir avantaj. Kamu bankalarının başlattığı ve özel bankaların da katıldığı düşük faizli kredi imkanı da bir başka fırsat. Bu da alıcının harekete geçmesini sağlıyor.”

Gayrimenkul geliştiren firmaların da son aylarda önemli kampanyaları devreye aldığını belirten Durbakayım, bunların da sürekli olmayacağına dikkat çekti. Durbakayım, “Peşinatı öteleyen firmalar 60 aya kadar 0 faiz uyguluyor, daha uzun vadede faizi %0.68’lere kadar çekiyor. Nakit alımlarda ise %20’lere varan indirimler yapılıyor” dedi.

Konut Fiyatlarında Artış Kaçınılmaz

Konut ruhsatlarındaki düşüşe dikkat çeken Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, “Bu yılın 9 ayında yapı ruhsatları geçen yıla göre daire bazında %64 azaldı. Stokları eriten firmalar bu dönemde yeni projeye başlamadı.

2020’de yeni ruhsat alacak projelerde ise bugün olan fiyatı görmek mümkün olmayacak. Önümüzdeki yıl konutta zam kaçınılmaz. Vergi teşviklerinin yıl sonunda biteceğini, bugün konut kredisi faizlerinin de ulaşılabilir seviyeye geldiğini düşünürsek konut almak için doğru zaman diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Konut Stokları Eriyor

Gayrimenkul sektörünün 2.5 yıldır stokları konuştuğunu belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “Üretimde sert fren oldu. Stoklar eridi ama yenisi gelmedi. Vatandaş önümüzdeki günlerde stokların eridiğinin farkına varacak” dedi. Son 3-4 aydır satış ofislerinin oldukça hereketli olduğunu belirten Elmas, yeni yapılacak konutların mevcutlardan %35-50 pahalı olacağını ifade etti. Elmas, “KDV ve tapu harcı indirimleri, kamu bankalarının vadeyi 15 yıla çıkarıp faizi %1‘in altına çekmesiyle birlikte alıcı için ‘avantajlı alım paketi’ oluştu. Hem evi olmayanlar hem de yatırım yapmak isteyenler bu dönemi iyi değerlendirmeli” dedi.

Vergi İndirimleri Ne Kadar?

KDV ve tapu harcı indirimin vatandaşın cebine etkisi şöyle: 500.000 liralık bir evin %18 KDV ile satıldığını düşünelim. (Net alanı 150 metrekareden büyük evlerde ve ticari mülklerde KDV %18) Bu durumda vatandaşın indirim öncesi bu eve ödeyeceği KDV 90.000 lirayken, indirimle 40.000 liraya düşüyor. KDV’den sağlanan kâr 50.000 lira.

Aynı ev için indirim olmadan önce ödenen tapu harcı 20.000 lirayken, indirimle birlikte bu 15 bin liraya düşüyor. Tapu harçlarını yarı yarıya alıcı ve satıcı ödüyor. Bu durumda alıcı 500.000 liralık bir evde toplam 52.500 lira avantaj elde ediyor.

Kaynak: Hürriyet