Konutta Sınırlandırma İsteniyor

09/03/2018

‘İnşaat sektörüne düzenleme’ye bir öneri de Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur’dan geldi. Timur, “İsteyen, istediği kadar konut yapamasın. Bu sınırlamalar gelişmiş ülkelerde var” dedi

Gayrimenkul sektörünün son dönemde öncelikli gündem maddesi haline gelen ‘inşaat sektörüne düzenleme’ konusuna Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur’dan da bir öneri geldi.

Akşam gazetesinin haberine göre sektörün sürdürülebilir bir niteliğe kavuşması için, konut üretiminin şirketlerin öz kaynağına, finansal durumuna göre sınırlandırılması gerektiğini savunan Timur, “Her isteyen, istediği kadar konut projesi üretememeli. Bir sınırlandırma olmalı. Bu dünyanın gelişmiş ülkelerinin birçoğunda var” dedi.

Bu sınırlandırmanın hem adet hem de dağılım açısından olması gerektiğini vurgulayan Erden Timur, “Devlet ihtiyaç envanterine sahip. Hangi bölgede hangi tür daireye ihtiyaç var bunları biliyorlar. Gereğinden fazla ya da ihtiyaç olmayan, tercih edilmeyen tipte konut üretimi engellemek için düzenleme olması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Gayrimenkul Şirketleri Neye Göre Karar Verecek?

Bu sınırlandırmanın sermaye yeterliliği kriteri açısından da geçerli olmasını vurgulayan Timur, “Örneğin Merkez Bankası’nın elinde bir veri seti var; ona göre kararını veriyor. Peki biz gayrimenkul şirketlerinde neye göre karar vereceğiz? Yapılacak projenin toplam aktif büyüklüğe göre mi belirlenmesi gerekiyor? Böyle bir düzenleme geldiği zaman 5 proje yerine 3 proje yaparsın, daha sağlıklı bir durum oluşur” diye konuştu.

Kaynak: Business