Konutun Ekspertiz Değerinin Tamamına Konut Kredisi Alınır mı?

25/10/2018

Konutun ekspertiz değerinin tamamına konut kredisi kullanmak için şartlar nelerdir. Hangi bankalar konutun tamamına kredi verir? Peşinatsız konut kredisi faiz oranları ne kadar?

BDDK kararı gereğince bankalar konut ekspertiz değerinin maksimum %80'ine kadar kredilendirme yapabiliyor. Kalan %20'lik kısmın tüketici tarafından nakit ödenmesi gerekiyor.

Satın alınacak konutun fiyatı alıcı ve satıcı arasındaki anlaşma ile belirlensede kredilendirme aşamasında ise esas olan değer, gayrimenkul değerleme uzmanınca hazırlanan ekspertiz raporundaki değerdir. Örnek olarak alıcı-satıcı arasında 100 bin TL olarak anlaşmaya varılan evin değeri eksper tarafından 125 bin TL olarak belirlenebilir. Bu durumda banka konutun tamamını kredilendirilmiş olur. ( 125.000 x 0,80= 100.000 TL) Tüketici istediği tutarı kolaylıkla konut kredisi kullanarak sağlayabilir.

Satın alınacak konutun ekspertiz değeri alıcı satıcı arasındaki anlaşılan değerde yada altında çıkması durumunda ise konut almak isteyen tüketici kalan kısmı peşin olarak vermek ya da tutar için ihtiyaç kredisi kullanmak durumunda kalır.

Konut değerinin tamamına kadar konut kredisi kullanılamamasından dolayı bu ihtiyacı karşılamak için birçok banka yeni kampanyalar geliştirdi. Tüketicinin ipotek göstermesi durumunda bankalar evin değerinin tamamına kadar konut kredisi kullandırabiliyor. Ekspertiz değerinin kalan %20’lik bölümü için aynı şartlarda ipotekli kredi kullandıran bankalar peşinat sorununun çözülmesinde tüketiciye destek oluyor.

Konutun Değerinin Tamamına Konut Kredisi Kullandıran Bankalar

Garanti Bankası %100 Mortgage ürünü, QNB Finansbank peşinatsız %100 Konut Kredisi, Akbank Peşinatsız Konut Kredisi, TEB %100 Konut Kredisi ürünleri kapsamında peşinatsız ekspertiz değerinin tamamına kadar konut kredisi kullandırıyor.

Peşinatsız Konut Kredisi Faiz Oranları

Banka Ürün Faiz Oranı (120 Ay)
Garanti Bankası %100 Mortgage %2,55
QNB Finansbank Peşinatsız %100 Konut Kredisi %2,7
Akbank Peşinatsız Konut Kredisi %2,69
TEB %100 Konut Kredisi %2,58
Kaynak: KrediPazarı