Konutun Getirisi Başka Yerde Yok

05/10/2018

Dap Yapı Başkanı Ziya Yılmaz, gayrimenkulün uzun vadede en yüksek getiri sağlayan yatırım aracı olduğunu vurgularken, “İddialıyım; kısa vadede kazandığınıza bakmayın. Uzun vadede gayrimenkulden başkası kâr sağlamaz” dedi.

Devletin konut alıcısını destekleyen vergi ve harç indirimleri devam ederken, gayrimenkul sektörünün de %0.98 konut kredisi faiz oranı kampanyası sürüyor. Her iki desteğin de ekim sonunda biteceğini hatırlatan sektör temsilcileri, uygun fiyata gayrimenkul yatırımı için son günler olduğuna işaret ediyor.

Kartal’da Emlak Konut GYO güvencesiyle hayata geçirdiği İstmarina projesinin kapılarını açan AVM’sinde gazetecilerle bir araya gelen DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, projede 4 yıl önce metrekare fiyatlarının 4 bin lira civarında olduğunu, son satışların ise 18 bin lira seviyesinde tamamlandığını hatırlattı. Yılmaz, “Projenin getirisi %100 değil, %500 olmuş. Gayrimenkul belki kısa vadede kazandırmıyor görüntüsü verebilir ama bu konuda çok iddialıyım, uzun vadede gayrimenkul kadar kazandıran başka bir enstrüman yok. Yine Emlak Konut güvencesiyle hayata geçen projemize ilk başladığımızda demirin ton fiyatı 1.600 lira seviyesindeydi. Şimdi 4 bin lira seviyesinde. Betondan seramiğe kadar her alanda büyük fiyat artışı varken, biz 1.5 yıldır aynı fiyatlara satıyoruz. Bu fiyatlar bir daha mümkün olmayacak” diye konuştu.

Mutlaka Alın

Ziya Yılmaz, üretimde daralma olsa da konut alım talebinin hala çok yüksek olduğuna dikkat çekerken, bunun olumsuz bir durum olmadığına vurgu yaptı. Yılmaz “Zaten bazen olmalı ki, yetersiz firmalar elensin ve stok da azalsın” ifadesini kullandı.

Konut Fiyatı Düşecek mi?

Konut fiyatları düşecek iddiaları olduğunu anlatan Yılmaz, bunun hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını belirtirken, “Bu nasıl olacak. Bütün malzemeler iki, üç katına çıkmış. Bizler zaten sübvanse etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Daha fazla sürdürülebilir değil. Tüketici bugün aldığı fiyatı başka zaman artık bulma şansı yok. Maksimum 2-3 yıl sonra orta segmentte metrekaresi 10 bin liranın altında konut bulunamayacak. Şu anda öneriyorum, bunun altında bir şey varsa mutlaka alın” dedi. ‘TL ile satış ve kira’ ile ilgili olarak da Yılmaz, “Yatırımcı ile kiracı zaten bir şekilde anlaşıyordu. Mesela biz burada ilk yıl ciro, ikinci yıl sabit kur, üçüncü yıl ise normal kur kullandık. Ancak bunun sıkıntıları olabilir. Yarın siz AVM’yi yurtdışına satacağınız zaman yabancı TL’ye güvenip almaz. Yurtdışı finansmanı sokmak için artık risk oluştu” dedi.

Sektör Çantacılardan Kurtulacak

2018-2019 döneminin sektör için bir eleme yılı olacağını anlatan Ziya Yılmaz, “Hükümetin bu konuda çalıştığını biliyoruz. ‘Ben sabah kalktım 500 konut yapacağım’ diyenler artık elenmeli. Sektöre kriter gelmeli. İşini bitirip teslim ettikçe yeterliliği artırılmalı. Sektörün artık çantacılardan kurtulması lazım” dedi.

Kaynak: milliyet