Kredi alırken bunlara dikkat

04/05/2010

Ergün, konut kredisindeki bol alternatif nedeniyle tüketicilerin bütçelerine uygun olmayan kredileri seçmek durumunda kaldığını söyledi.

kredi_03Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, konut kredisindeki bol alternatif nedeniyle tüketicilerin kendi bütçelerine uygun olmayan kredileri seçmek durumunda kaldığını söyledi. Ergün konut kredisi ve kredi kartı alırken ve kullanırken tüketicilerin ne yapmaları gerektiği konusunda kılavuz olabilecek tavsiyelerde bulundu.

Bütçenize Dikkat

Bakan Ergün, düşen kredi faiz oranları ile birlikte kira ödemek yerine ev sahibi olma düşüncesinin ön plana çıktığını belirtirken, bununla birlikte tüketicilerin kendi ödeme güçlerine uygun krediyi seçmekte zorlandıklarını söyledi.

Ergün, “Genellikle uzun vadeli ve yüksek tutarlarda kullanılan konut kredilerinde birçok alternatifin yer alması çoğu zaman tüketicilerimizde tereddütlere yol açıyor. Bunun neticesinde de tüketicilerimiz bütçelerine uygun olmayan kredileri tercih edebiliyorlar” dedi.

İşte Püf Noktaları

Nihat Ergün, tüketicilere konut kredisi kullanmanın püf noktaları ile kredi kartı tercihi ve kullanma yöntemlerine ilişkin önemli bilgiler de verdi. İşte Bakan Ergün’den kredi kullanma kılavuzu:

Konut kredisi alırken

Gelecekte ödeme zorluğu yaşamamak için ödeme imkanlarını aşan kredi kullanımından kaçının.

Alacağınız eve karar verdikten sonra konut kredisi için önce kendi kaynaklarınızı kullanın, bu miktar yetmiyorsa kredi kullanmaya yönelin.

Kredide sadece faiz oranı değil, ödenen komisyon ve masrafları da içeren yıllık maliyet oranına dikkat edin. Kredi vadesinin uzamasının, toplam maliyeti artırdığını unutmayın. Geri ödeme için ayırdığınız tasarrufun azalabileceğini akılda tutun.

Kredi kartı alırken ve kullanırken

Kredi kartı limitini, gelir düzeyinizi göz önünde bulundurarak belirleyin.

Kredi kartı alırken, kart sözleşmesini çok iyi okuyun. Kredi limiti, yıllık kart ücreti, asgari ödeme miktarı, kredi faizi gibi hususların ne anlama geldiğine iyi bakın. nKredi kartından harcama yaparken borçlandığınızı unutmayın.

Kaynak: Bugün