Kredi Çekmek İçin Kaç Ay Sigortalı Olmak Gerekir?

25/06/2018

KKB notunuz da bir problem yoksa son dönenlere ait bankacılık profiliniz merkez bankası tarafından görüntülenebiliyor ise kredi çekmek için minimum sigorta süresi 6 aydır.

Ülkemizde geçtiğimiz senenin verilerinde yaklaşık olarak 9 milyondu sigortasız çalışan olduğu görülüyor. Bu kişiler içerisinden kaç kişi yeniden bir işe girip düzenli bir hayat sahibi oldu bilinmiyor. Fakat kredi alabilmek için dahi sigortalı olmaya uğraşan pek çok bireyin olduğunu bilinmekte. Kimisi borcunu kapatabilmek için kredi almak istiyor, kimisi de ev sahibi olma için kredi almayı düşünüyor. Konut kredisi elbette sigortasız çalışanlara verilebilecek en zor kredilerin başında geliyor ancak ihtiyaç kredisi, bazı durumlar da sigortasız çalışanlara veya birkaç ay sigortalı olanlara dahi verebiliyor. Peki kredi almak için ne kadar süredir sigortalı olmak gerekiyor?

Kredi Çekmek İçin Ne Kadar Sigorta Olmalı?

Eğer KKB notunuz da bir problem yoksa ve yakın döneme ait bankacılık profiliniz merkez bankasında görüntülenebiliyor ise kredi çekmek için sigorta süresi 6 aydır. Hemen her banka 6 aydan sonra kredi kullanabilme imkanı sunuyor. Genellikle bankaların prensibi gereğince sadece sigorta durumuna bakılmıyor. Belirttiğimiz gibi yakın dönemlerde bankalara ve resmi kurumlara ödemeleri düzenli bir şekilde yapıp yapmadığınız hali hazırda kredi borcunuzun olup olmadığı gibi faktörlerde etkili oluyor. Kredi tipine göre değişmekle birlikte genellikle sigortalı çalışan bireylerin kaç ay sigortalı çalışarak hangi kredileri çekebileceğini şu şekildedir;

İhtiyaç Kredisi isteyen birey 3 ila 6 ay

Taşıt Kredisi isteyen birey 6 ila 12 ay

Konut kredisi isteyen birey 12 ay ve üstü

Özellikle de taşıt ve konut kredisinde tarafınızdan bir de ipotek veya geçerli bir kefil isteneceğinden bu kredileri alabilmeniz için çoğu zamanlarda sigortalı olmak yetmez. Dolayısıyla, sigortalı bir çalışanın çok yetkin çalışmıyorsa ihtiyaç kredisi alması kolay olsa da, konut ve taşıt kredisi çıkamayabilir.

Kaynak: kredi haberleri