Kredi Faiz Oranları Düşmeye Devam Edecek

07/02/2019

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Delegeler Çalıştayı'nın açılış konuşmasında, ekonomiye ve kredi faizlerine değinerek önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Albayrak, ekonomideki kırılganlıkların başında gelen enflasyonla mücadele konusundaki yaptıkları faaliyetlere değinerek, "Hamdolsun, enflasyonla mücadelede arzu ettiğimiz düşüş sürecini, gıda tarafı dışında net bir şekilde ortaya koyduk ve emin adımlarla ilerliyoruz. Nitekim yıl sonu için 20,3 ile hedeflerimizin altına getirdiğimiz bu enflasyonun ardından 2019'a da umutlu bir giriş yaptık. Yine bu noktada baktığımızda çekirdek enflasyonun 19,53'ten 19,02'ye gerilediğini çok net gördük.

Gıda tarafının negatif etkisi olmasaydı, her yerde bunu ifade ettim, son 20 yılın en yüksek tek ayı geldi gıdada, %6,5'a yakın. Hiçbir negatif ve pozitif etkisi olmasa, aralık ile aynı gerçekleşse, ocak ayı gıda enflasyonu 6,5 değil de sıfır gerçekleşse, enflasyon ne olacaktı biliyor musunuz? Eksi 0,43 olacaktı. Yıllıkta 18,85 yapıyor. Demek ki bu mücadele noktasında atılan adımlar çok güçlü reaksiyon göstermeye başladı."

Kredi Faizleri Düştü

Berat Albayrak, kredi faiz oranlarının düşmeye devam edeceğini bildirerek "Göreceksiniz ki şubat, mart ve arkasından nisan ve mayıs ayları ile birlikte reel sektörün likidite açısından çok daha rahatladığı, özellikle eylül-ekim aylarında başlayan sıkıntılardan büyük ölçüde kurtulmaya başlandığı bir döneme şahitlik edeceğiz. Ekim eylülden, kasım ekimden, aralık kasımdan, ocak aralıktan, şubat da ocaktan daha iyi olacak. Çok net söylüyorum; şubat ayı, ocaktan bankacılığın likiditesi açısından daha iyi bir ay olacak. Mart da şubattan iyi olacak hacimler açısından. Korku, kaygıların, spekülatif saldırıların yaşandığı, özellikle 2018'in son çeyreğindeki o hava dağılmaya başladı. Zaten bunu piyasalardan görüyorsunuz. %40'lara, 50'lere ulaşan kredi faiz oranlarının bugün %20'ler ve altına inmeye başladığından görüyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA