Kredi Faizleri Düştü Konut Satışları Arttı

17/04/2019

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya Mart ayı konut satış verilerini değerlendirerek satışlarında yaşanan artışın nedeninin konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş olduğunu belirtti.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Satışlarda önceki aylara göre gözlenen toparlanma tamamen ipotekli satışların etkisi. Mart ayında kamu bankaları faiz oranını %2 bandından %1.28'lere getirdi. Bunun etkisini direkt olarak gördük" dedi ve ekledi:

"Türk insanı kredi faiz oranlarına çok itibar ediyor. Faiz oranları mantıklı seviyede ise konut alımı yönünde bir davranış gözlüyoruz."

"İpotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar Mart'ta %30.6 düşüşle 22,762 adet olarak gerçekleşti.

İpotekli satışlardaki düşüş sürse de, düşüş hızı Mart ayında yavaşladı. İpotekli satışlardaki düşüş Ocak'ta %77.2, Şubat'ta ise %68.2 olarak gerçekleşmişti.

TÜİK verilerine göre, Ocak-Mart döneminde ise toplam konut satışları %16 gerileyerek 256,433 adet; ipotekli satışlar da %57 düşüşle 38,189 adet oldu.

İpotekli satışlar ilk çeyrekte toplam satışların %15'ini oluşturdu. Bu oran bir önceki yıl %29.4 olarak gerçekleşmişti.

Yeni Konut Üretilmiyor

TÜİK verilerinin işaret ettiği bir diğer noktanın ikinci el konut satışlarında yaşanan artış olduğunu belirten Maya, "Bu yıla özel bir değişiklik, 'ilk kez satılan konut' sayısındaki düşüş. Çünkü yeni konut üretilmiyor. Yeni teslim olmadığı için de ikinci el konut satışı hareketleniyor" dedi.

Kaynak: Reuters