Kredi Faizleri Düştü Sigorta Masrafları Arttı

25/03/2019

Bankalar kredi faizlerini düşürmelerine rağmen indirim açıklarını kapatmak için sigorta almasını şart koşuyor. İhtiyaç, taşıt ve konut kredisi alan vatandaşın 10.000 TL’lik kredi için ödeyeceği masraf 36 ayda 6.000 TL’yi buluyor.

Bankaların ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi faizlerinde düşüş eğilimi var ancak bu indirimler vatandaşa pek fazla yansıtılmıyor. Bankalar verdikleri kredide müşterinin sigorta almasını zorunlu tutuyorlar.

Yasal düzenlemelerde zorunlu olmayan hayat sigortası, ihtiyaç, taşıt ve konut kredilerinde müşterilerden zorunlu olarak isteniyor.

Sigorta şirketleri de bulunan bankalar, şube çalışanlarına kredi verirken sigorta satma hedefleri veriyorlar. Sektörde en düşük sigorta primi 500 lira civarında. Bazı bankalar vatandaşa ikinci sigorta poliçesi de satıyor.

10 Bin TL Kredi için 6 Bin TL

Masraf Bankaların hayat sigortasının yanı sıra en çok sattıkları sigorta ferdi kaza sigortası. Kredi ile alakalı olmamasına rağmen hemen hemen tüm bankalar bu sigorta poliçesini kredi kullanan vatandaşa satıyor. Primler 10.000 lira kredi kullanan vatandaş için 600 ile 800 TL arasında değişiyor.

40 yaşındaki vatandaş için 10.000 TL’lik ihtiyaç kredisi faiz oranı 1.90 ile 2.20 arasında. Ortalama faiz 36 ay için 2.08 baz alındığında ilginç rakamlar çıkıyor. Vatandaş, banka tarafından zorunlu tutulmazsa sadece 50 lira yasal dosya masrafı ve 2 lira da BSM vergisi ödüyor.

Oysa sektörde farklı rakamlar var. Kredi çeken vatandaş 40 yaşındaysa en az 500 lira hayat sigortası masrafı var. Bazı şubelerde ikinci sigortanın da zorunlu tutulmasıyla 1000 liraya ulaşan bir tutar çıkıyor. 10.000 lira için 36 ayda 5.273 lira faiz ve 52 lira masraf ödenmesi gerekirken, rakam sigorta masrafı ile birlikte 6.000 TL’ yi geçiyor.

Banka Çalışanları da Şikayetçi

Bankacılık sektöründe sigorta satma baskısının bölge müdürlerinin tele konferanslarıyla uzun süredir var olduğunu son dönemlerde ise bu baskıların kredilerden sorumlu yetkililerin de katıldığı görüntülü toplantılara dönüştüğünü anlatan yabancı ve Türk sermayeli özel bir bankanın şube çalışanı, şöyle konuştu:

“Bizden çok fazla şey isteniyor. Mevduat müşterisi getirelim ve sigorta poliçeleri satalım diye üzerimizde çok fazla baskı var. Eskiden sadece ihtiyaç kredisinde istenen hayat sigortası, yasal olmamasına karşın, konut, taşıt kredilerinde de isteniyor. Müşteri isterse itiraz etsin, kredi alamaz.”

Bankaların şubelere gelir hedefi verdiğini anlatan bankacı, “İhtiyaç kredisi verirken hayat sigortasının yanında örneğin sağlık sigortası satmamız, konut kredisinde DASK ve hayat sigortası, taşıt kredisinde kasko ve hayat sigortası satmamız isteniyor” dedi.

Kaynak: Milliyet