Kredi Faizleri İndi Satışlar Fırladı

06/12/2019

Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank öncülüğünde başlatılan kredi faiz indirimleri ile Ekim ayında otomobil satışları geçen yılın aynı ayına göre %134 artışla 2,3 katına çıktı. Taşıt kredisi faiz oranları %0.49'dan başlayan oranlarla kullandırılmaya devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz indirim sürecine girmesinin ardından başta kamu bankaları olmak üzere özel bankalar da faiz indirimine gitti.

Konut kredisi faiz oranlarında indirimlere gidilmesi ile Ekim ayında kredili konut satışları bir önceki yılın aynı ayına oranla %525 artmıştı. Benzer bir durum taşıt kredisi faizlerinin inmesi ile otomobil satışlarında da yaşandı.

Bireysel ve kurumsal müşterilere birçok alanda avantajlı kredi paketleri sunan bankalar, yerli üretimi desteklemek amacıyla Türkiye'de üretim yapan otomotiv markaları ile iş birliği gerçekleştirdi. Bu kapsamda Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank Türkiye'de üretilen binek ve ticari taşıtlar için kredi faizini aylık %0,49-0,69 aralığına düşürdü.

Kamu bankalarının kampanyasından yararlanacak markalar, binek araçlarında Toyota, Fiat, Honda, Hyundai, Renault Mais, ticari araçlarda Fiat, Ford, Isuzu, Karsan, Temsa, Otokar, Mercedes, BMC şeklinde sıralanırken, söz konusu faiz oranları 1 Ekim'den itibaren uygulamaya girdi.

Otomobil Satışları Katlandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, ekim ayında 68.069 aracın trafiğe kaydı yapıldı.

Ekim’de trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre %29,8 artarken, otomobilde bu artış %51 oldu. Ekimde tescil edilen otomobil sayısı 2018'in aynı ayına kıyasla %134 yükselerek 43.393'e çıktı. Ekimde satılan otomobillerin %44'ü Türkiye'de üretilen otomobil markalarından oluştu.

Türkiye'de üretilen ve faiz indirim kampanyasından yararlanan markaların satışları ekim ayında 19.066 oldu. Bu rakam bir önceki aya göre%60, geçen yılın aynı dönemine göre %129 artışa işaret etti.

Söz konu markalardan ekimde en fazla satışı 6.317 adetle Renault gerçekleştirdi. Bu markayı 4.512 adetle Fiat, 2.975 adetle Hyundai, 2.686 adetle Toyota ve 2.572 adetle Honda izledi.

Trafiğe kayıt edilen otomobil markalarında Ekimde geçen yılın aynı ayına göre en fazla artış %209'la Fiat'ta yaşandı. Bu markayı %134'le Renault, %103'le Honda takip etti.

Aynı dönemde Toyota'daki artış %96 ve Hyundai'de %95 oldu.

Kaynak: AA