Kredi Faizlerinin Düşmesi Bekleniyor

13/09/2019

Merkez Bankası, politika faizini 3.25 puan indirdi. Karardan sonra dolar düştü, borsa çıktı. Şimdi sıra bankalara geldi. Bankacılar, önce mevduat faizlerinde 1-2 puanlık indirim olacağını ardından da kredi faizlerinin düşeceğini belirtiliyor.

Ağustos 2018'de yaşanan kur saldırısının ardından dengelenme sürecine giren ekonomide enflasyonun 15 ayın en düşük seviyesine inmesi ve 17 yıl sonra cari fazla verilmesiyle eli güçlenen Merkez Bankası (MB), faizleri beklentilerin de üzerinde düşürdü. Eylül ayı enflasyonunu göz önünde bulundurup, büyümeyi baz alan banka, politika faizini 3.25 puan aşağı çekerek 16.50 puana indirdi. Böylece son 1.5 ayda faizlerdeki düşüş 7.5 puan oldu. Bankanın yıl sonuna kadar politika faizini %15'in altına çekmesi bekleniyor.

Enflasyon Daha da Düşecek Başkan Murat Uysal Başkanlığı'nda toplanan Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) sonra bankadan yapılan açıklamada, "Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin sektörel yayılımının bir miktar iyileştiğine işaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. İyileşme eğiliminin sürmesi bekleniyor" denildi.

Karar metnine, temmuzdaki metne göre birkaç ifade eklendi. MB, yılın ilk yarısında net ihracatın büyümeye katkısının devam ettiğini, yatırımların zayıf seyrini koruduğunu, özel tüketimin kademeli olarak katkısını artırdığını bildirdi.

Banka mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğunu vurgularken, bu söylem piyasada bundan sonraki indirimlerin daha sınırlı olabileceği izlenimini yarattı.

Kredi Faizlerine Yansıyacak

MB'nin faiz indirimlerinin önümüzdeki hafta bankaların kredi faizlerine yansıması bekleniyor. 25 Temmuz'daki 4.25 puanlık faiz indiriminden sonra kamu bankaları öncülüğünde faiz indirimi süreci başlamıştı. Kamu bankaları mevduat faizlerini %14-15'e, ticari kredi faizlerini %17'ye çekmişti. Konut kredisinde ise faiz oranları %0.99'a gerilemişti. 30 Ağustos itibarıyla özel bankaların ihtiyaç kredisi faiz oranları %22, konut kredisinde 12.88, ticari kredide 20.28, tüketici kredisinde ise 19.28 seviyesinde...

Bankacılar, önümüzdeki günlerde önce mevduat faizlerinde 1-2 puanlık bir indirim olacağını ardından da kredi faizlerinin düşeceğini belirtiyor. Konut kredisinde yıllık ortalama faizinin %10-11'e, ticari kredide ise %20'nin altına inmesi bekleniyor. Kamu bankalarının konut kredisi faizlerini %0.80-0.85'e indirebileceği söyleniyor.

Döviz Kuru Düştü

Merkez'in faiz kararının ardından dolar %1 değer kaybetti. PPK kararı öncesinde 5.75 TL seviyesinde olan dolar, kararın ardından 5.65'e kadar geriledi. Faiz indirimi sonrası tahvil faizleri de düştü. Borsa, banka hisseleri öncülüğünde 103 bin puanın üzerini test etti.

Tahvil-bono piyasasında 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 16 ayın en düşük seviyesi olan %15.09'a geriledi.

Kaynak: Sabah