Merkez Bankası Kredi Genişlemesini Yavaşlatmaya Çalışıyor

02/11/2011

Merkez Bankası, Türkiye ve büyümenin zayıf olduğu diğer ülkeler arasındaki tehlikeli dengesizlikleri ortadan kaldırmak için ekonomik büyümeyi, iç talebi ve kredi genişlemesini yavaşlatmaya çalışıyor

a_06Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu 2010 Yılında Yüzde 9 Civarında Olan Büyümenin Bu yıl Yüzde 7 Civarında Gerçekleşmesini Beklediklerini Belirtti

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu, “Temel verilerimiz oldukça iyi. Kamu sektörü finansmanı ve bankacılık sektörü oldukça sağlıklı, verimlilik ve üretim büyümesi oldukça güçlü” demekle birlikte, ekonomiyi, iç talebi ve kredi büyümesini yavaşlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Kuveyt’te düzenlenen bir finans forumunda konuşan Yörükoğlu, “Merkez Bankası, Türkiye ve büyümenin zayıf olduğu diğer ülkeler arasındaki tehlikeli dengesizlikleri ortadan kaldırmak için ekonomik büyümeyi, iç talebi ve kredi genişlemesini yavaşlatmaya çalışıyor” derken, Türkiye’de 2010 yılında yüzde 9’a yakın gerçekleşen büyümenin 2011 yılında büyümenin yüzde 7 civarında olmasını beklediklerini söyledi. ”Ancak bu büyümenin sağlıklı bir büyüme olduğunu söyleyemeyiz” diyen Yörükoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Dengesizlikler Risk

Bizim ve ihracat yaptığımız ekonomiler arasındaki talep dengesizlikleri finansal istikrar açısından risk yaratabilir. Ekonomimizi daha dengeli hale getirebilmek için daha yaratıcı olmalı ve diğer araçları, makro ihtiyati araçları kullanmalıyız.”

İç Talep Oldukça Güçlü

Büyüme ve talep farklılıkları ile mücadele ediyoruz. Yabancı talebi durgun. Avrupa ekonomisinde durgunluk sürdükçe burada bir gelişme görmeyeceğiz ancak iç talep oldukça güçlü. Türkiye’de yapmaya çalıştığımız ekonomiyi, iç talebi yavaşlatmak.

Dış Açık Daha Fazla Artmayacak

Ayrıca Türk ihracatçılarının rekabetçiliğini artırmaya çalışıyoruz. Böylece ihracat ve ithalatımız arasındaki açık daha fazla artmayacak. Çünkü 2011’de cari açığın yüzde 9 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz.

Alınan Önlemler Başarılı

Bu kadar yüksek cari açıkla devam edemeyiz bu nedenle de standart para politikası ile birlikte makro ihtiyati araçları kullanmaya başladık. Şimdiye kadar alınan önlemlerle bir ölçüde başarılı olduk.

Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke Arasındaki Farklar Giderek Artıyor


Mehmet Yörükloğlu, küresel ekonomiyi değerlendirirken, temel sorunlara vurgu yaparak, şunları söyledi:
Ülkelerin borç sorunlarının resesyon ya da kriz yaratmadan çözüldüğünü düşünelim. Tamam mı? Güvende olacak mıyız? Hayır. Çünkü temel sorunlar 2008 krizini yaratan dengesizlikler daha da büyük.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki büyüme farklılıklarına bakarsanız, farklılıklar giderek artıyor.

Bu koşullar altında borç krizini başarılı şekilde çözsek bile, gelişmekte olan ülkeler daha güçlü makro araçlar kullanmaya başlamazsa, artan global dengesizlikler riskleri daha da çoğaltacak.

Kaynak: Hürriyet