Kredi Notu Nasıl Yükselir

26/10/2018

Kredi notu nedir? Kredi notunun kullanımlarında etkisi ne olur? Kredi notunu etkileyen faktörler nelerdir?

Konut kredisi kullanmak için bankalara başvurulduğunda bankaların müşteriye uygulayacağı faiz oranından konut kredisinin verilip verilmemesine kadar olan sürecin belirlenme kriteri kredi kayıt bürosundan alınan kredi puanıdır.

Bankalar özellikle kampanyalı düşük konut kredisi faiz oranı uyguladığı kredileri kullandırmak için iyi bir kredi geçmişi yani kredi puanı isterler. Peki kredi puanını ya da kredi notu nedir?

Kredi notu, uzun yıllardan bu yana bankaların kredi kararı verirken baktıkları önemli bir referans notudur. Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartı ödeme performanslarının bir yansımasıdır. Ülkemizde Kredi Notu, Türkiye’nin önde gelen dokuz bankasının ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu tarafından kişinin geçmiş ödeme alışkanlıkları üzerinden hesaplanmaktadır. 2014 yılı itibariyle bireyler ve reel sektörün de kullanımına sunulan ve Findeks Kredi Notu adıyla anılan değerlendirme sistemi, KKB tarafından sağlanan Risk Raporu'nun özeti niteliğindedir. Findeks sistemi üzerinden, onay vermeleri halinde diğer kişilerin (3. kişilerin) notları da talep edilebilmektedir. Findeks Kredi Notu, 1 ile 1900 değerleri arasında değişir ve 1900 en düşük riskli puanı ifade eder.

Kredi Notunu Etkileyen Faktörler

Findeks Kredi Notu'nun bileşenleri ve notu etkileme oranları aşağıdaki şekilde listelenebilir.

Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlıkları %30

Mevcut Hesap ve Borç Durumu %25

Yeni Kredi Arayışı %20

Kredi Kullanım Yoğunluğu %15

Diğer %10

Buradan da anlaşılabileceği gibi kredi ve kredi kartı ödemelerinin zamanında yapılıp yapılmaması Kredi Notu'nu etkileyen en önemli etkendir. Genel kanının aksine, borçların vadesinden önce kapatılmasının olumlu bir etkisi bulunmamaktadır. Kredi ve kart limitleriniz ve bu limitlerin hangi oranda kullanıldıkları da önemli bir diğer etkendir. Kredilerin alınma tarihi ve bunların kullanım sıklığı da notunuzu etkiler. Kredi kullanan bir kişinin kullanmayan bir kişiye göre notu daha yüksek olabilir. Önemli olan ödeme performansının yüksek olmasıdır.

Kredi Notu Nasıl Yükselir?

Kredi notunun yüksek olması, finans sektöründen ve reel sektörden yapılan muhtelif ürün ve hizmet taleplerinizde önemli bir avantaj sağlamaktadır. Bu avantaja sahip olabilmek için kredi ve kredi kartı gibi kredili ürünlerinizin ödeme performansını yüksek tutmak en temel gerekliliklerdir. Bununla birlikte kredi notu hesaplaması, tümüne hakim olmakta zorlanılacak kapsamlı bir algoritma yardımıyla hesaplanır.

Kaynak: KrediPazarı