Kredi Vermeyen Bankanın Maliyetleri Artacak

10/07/2019

TBMM Başkanlığı'na dün sunulan torba teklifte Merkez Bankası'nın karşılık politikasına ilişkin önemli bir düzenleme yer alıyor. Yeni düzenlemeye göre kredi kullandırmayan bankaların mevduat maliyetleri arttırılabilecek.

Ekonomi alanında önemli düzenlemeler getiren kanun teklifi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) karşılık politikasına ilişkin değişikliği de içeriyor.

Söz konusu düzenlemeyle bankaların ve MB tarafından uygun görülecek diğer mali kuruluşların bilanço içi veya dışı kalemlerindeki değişikliklerin zorunlu karşılığa tabi tutulması mümkün hale getirilecek.

Düzenlemeyle birlikte zorunlu karşılıkların para politikası aracı olarak etkinliğinin artırılması hedefleniyor.

Konuya yakın bir kaynak, BloombergHT’ye yaptığı değerlendirmede “Bankalar mevduat topladığında onun bir yüzdesini Merkez Bankası alıp saklıyor. Bugüne kadar bu oranı belirlerken bankaların pasif tarafındaki durumuna bakarak belirliyordu. Bundan sonra ise hem aktif hem pasif hem de bilanço dışı kalemlere bakacak. Örneğin kredi vermeyen bankaların ZK'larını artıracak, 'kredi vermiyorsan mevduat toplamanın maliyetini senin için artıyorum' demiş olacak.” dedi.

Merkez Bankası, bankaların ve uygun görülen diğer mali kuruluşların bilanço içi veya bilanço dışı uygun görülen kalemlerini esas alarak zorunlu karşılıklar ve umumi disponibilite ile ilgili usul ve esasları belirleyecek.

Kaynak: Bloomberght