Kredili Konut Alımları Düşüş Gösterdi

15/11/2018

2018 Ekim ayı Yeni Konut Fiyat Endeksi yayınlandı. Verilerde kredili konut alımında yaşanan düşüş dikkat çekti. GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin verileri değerlendirdi.

2018 Ekim ayı REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi verileri yayınlandı. Konut satış verilerini GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin ve REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand yorumladı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi, 2018 yılı ekim ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışlara baktığımızda, kurda yaşanan dalgalanmanın da etkisiyle yabancı gayrimenkul alıcısının Türkiye’ye ilgisinin sürdüğünü görüyoruz. Ekim ayında yabancı yatırımcılara yapılan konut satışları, son 6 aylık ortalamanın yüzde 7 üzerine çıkarak, yüzde 19’a ulaştı.

Senetli Satış Oranı Yüzde 47

Ayrıca ekim ayı yeni konut satışlarında peşinat %39, banka kredisi %14 ve senet kullanım oranı %47 olarak gerçekleşti. Senet kullanımının, peşinat ve konut kredisi oranlarından yüksek olmasında, konut kredisi faizlerindeki artışın yanı sıra, proje geliştiricilerinin sunduğu avantajlı ödeme seçeneklerinin de etkili olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand Ekim ayı sonuçları hakkında “Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayan Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nin Ekim ayında nispi bir durağanlık sürecine girdiğini gözlemleniyor. Bu ay içinde ise endekste %0.30 oranında bir değer artışı yaşandığı bilgisine ulaşıyoruz. Endekste geçen ay yaşanan azalışa kıyasla bu ay gözlemlenen artış, sektörün bu yıl sonuna doğru canlanma sürecinde olabileceği yönünde bir sinyal olarak görülebilir.’’

‘‘Vergi teşviklerinin devamına ilişkin hükümet tarafından alınan kararlar, yıl sonuna doğru sektörün toparlanmasına destek olmakla birlikte; fiyatlarda önümüzdeki dönemde gözlemlenecek artış veya azalış, bu toparlanmanın kalıcı olup olmayacağını bizlere gösterecektir.” ifadelerini belirtti.

Kaynak: Finans Gündem