Kredili Konut Satışları 8 Ayın Zirvesine Ulaştı

18/04/2019

Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün etkisi görülmeye başlandı. Kredili konut satışları 8 ayın zirvesine ulaştı.

Kurdaki yükselişin ardından konut kredisi faizlerindeki artışın etkisiyle durma noktasına gelen kredili konut satışlarında şubatta başlayan kıpırdanma, martta adeta şahlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mart ayında konut satışları, şubata göre %34 artarak 105 bini aştı. Yıllık bazda ise şubatta %18, ocakta %25 olan daralma, martta %5'e geriledi.

Toparlanma sinyallerinin en önemli göstergesi, ipotekli konut satışlarındaki artış oldu. Kredi faizlerinde başlayan gevşemeye paralel olarak ipotekli konut satışları, martta şubata göre %156 artarak 22.762 adet ile 8 ayın en yüksek seviyesine çıktı. İpotekli satışlarda şubatta %68, ocakta 777 olan yıllık bazdaki daralma ise martta %31'e geriledi. Şubatta %11 olan ipotekli satışların toplam içerisindeki payı martta %21.6'ya çıktı.

Konut Kredisi Faizleri Etkili Oldu

Mart 2018'de %15 seviyelerinde bulunan konut kredisi yıllık faiz oranı, bu yılın şubatında %25'e çıktı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın likiditeye ilişkin aldığı önlemlerle söz konusu faiz oranı martta %21'e geriledi. Konutta faiz oranı 5 Nisan 2019 itibarıyla yıllık bazda %17.12 seviyesine geriledi.

Konut Kredileri Tekrar Arttı

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüle Mart ayında son ayların en iyi rakamlarına ulaşan konut sektöründe sevinç kısa sürdü. Konut kredisi faiz oranları Nisan ortası itibariyle yeniden yükseldi. Yükselişin Nisan ayı satışlarına olumsuz yansıması bekleniyor.

Kaynak: Sabah