Kredili Konut Satışları Daha da Artacak

21/02/2020

Reidin Genel Müdürü Alp Çapa konut sektörünün 2020 yılı yılına başlangıcını değerlendirerek konut satışları ve konut kredisi faizlerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye genelinde Ocak ayında 113.615 konut satıldı ve Türkiye genelinde konut metrekare ortalama birim fiyatı, 2019 yılı itibarıyla 2.930 liraya yükselerek zirveye ulaştı. Konut kredisi faizlerinde yaşanan düşüşlerle kredili konut satış hacmi de yükseldi.

NTV'den Melda Yücel Kocaalp, Reidin Genel Müdürü Alp Çapa ile 2020 yılı konut sektörü hakkında merak edilenleri ve 2020 yılı gayrimenkul sektörü tahminlerini aktardı. Röportajda öne çıkan konular şu şekilde;

Enflasyondaki Değişim Konut Sektörünü Nasıl Etkiledi?

Türkiye’de enflasyon olan bir ortam olduğu için nominal sürekli artar. Fakat biz enflasyondan arındırılmış olarak sektöre baktığımız zaman aslında 2020 Ocak itibariyle yüzde 2.15’luk bir düşüş görüyoruz. Normalde yüzde 10 artış var nominal fakat enflasyonu çıkarttığımız zaman aslında fiyatlar yüzde 2.15 düşmüş. Dolayısıyla göründüğü gibi değil rakamlar, enflasyon var ve enflasyon olan ortamda fiyatların zaten kendini ayarlaması gerekir. Bu şekilde baktığımız zaman rakamlar reel olarak düşmüş görünüyor. Ben bu düşük faiz sürecinin devam etmesi halinde, piyasanın yavaş yavaş olumlu bir şekilde artık alıma hazır hale geleceğini düşünüyorum. Bizde ki en büyük sorun ekonomilerin kırılgan olması. Hem istikrar olması lazım, düşük faiz ortamının kalıcı hale gelmesi şart, çünkü bizimle birebir bağlantılı bir konu bu. Yani faizlerin yüksek olduğu ortamda konut satışları durma noktasına geliyor. Şuna da dikkat edilmesi gerekiliyor eğer siz konutta oturmayacak, yatırım için alacaksanız o zaman oradan elde edeceğini getirinin ne olduğuna bakmanız lazım.

Konut Amortisman Süresi Ne Kadar?

Şu anda dengeli hale geldi bu durum. %5 civarında brüt getiri oranları görüyoruz, buda 20 yıl gibi bir dönüş süresine denk geliyor. Satışların çok dip yaptığı bir dönemde, ilk 6 aylı dönemde bu 30,35 senelere kadar çıkmıştı bu geri dönüş süreleri öyle bir gözlemimiz olmuştu.

Konut Kredisi Faizleri Düşer mi?

Faizler yine düştü biliyorsunuz. Kamu bankaları faizleri çok ciddi oranda indirdi. Özellikle Ziraat Katılım’ın %0.79 faizli konut kredisi var piyasada. Özel sektöründe bu ralliye katılması ile biraz daha faizlerin düşürülmesiyle beraber ipotekli konut satışlarının daha da artacağını söyleyebiliriz.

Depremler Konut Alım Tercihini Değiştirir mi?

Artık insanlar daha bilinçlendi. Konutlarda daha düşük yaş aranan bir şey haline geldi. Tabi esas olan yeni konut, çünkü son dönemde yapılan bütün evler deprem dayanıklı, deprem mevzuatların uygun şekilde yapılıyor. Konut tarafında bir canlanma bekleniyorsa aslında en büyük avantajı yeni konutun çünkü bu kriterlere birebir uyuyorlar. İkinci ele gittiğiniz zaman alacağınız ev depreme dayanıklımı çok emin olamıyorsunuz ve yine iyi bir projeden ev alıyorsanız ikinci elde de olsa bir tercih sebebi olacak.

Kaynak: Emlak Kulisi