Kur Artışının Konut Kredisi Faiz Oranları ve İnşaat Sektörüne Etkisi

28/08/2018

Dolarda başlayan ve akabinde tüm değerli maden ve dövizlerin artışına neden olan kur krizi konut sektörü ve konut kredisi faiz oranlarını nasıl etkiledi? Konut kampanyası sektörü canlandırır mı? KrediPazari.com değerlendirdi.

10 mayıs da başlayıp 2 temmuza kadar devam eden kamu bankalarının uyguladığı %0.98’lik konut kredisi faiz indirimi kampanyası kapsamında son yılların en yüksek konut satışı gerçekleşti. Uzun yıllardır oluşan konut stoğunun erimesinde de vatandaşın düşük faizle konut edinebilmesinde de oldukça etkili olan kampanya hem inşaat firmalarını hem bankaları hemde vatandaşı memnun etmişti.

Seçimden hemen sonra 2 Temmuz'da bir anda sona eren %0.98’lik konut kredisi faiz indiriminin ardından vatandaş vaat edildiği gibi konut kredisi faiz indirimin devam etmesini beklemeye başladı. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Maliye Bakanı Albayrakta aralıklarla tekrar bir konut kredisi kampanyasının düzenleneceğini belirtti.

Kampanyanın sona erdiği 2 Temmuzda bankaların konut kredisi faiz oranlarının ortalaması %1.7 seviyelerindeydi. Ziraat Bankası %1.25 faiz oranı ile HalkBank’ta %1.38 faiz oranı ile konut kredisi kullandırmaya devam ediyordu. O günler için yüksek gelen bu konut kredisi faiz oranları bugün mumla aranır duruma geldi.

Konut Kredisi Faizleri Nasıl Bu Hale Gelidi?

Seçimden önce konut kredisi faiz indiriminin uygulandığı dönemde dolar kuru ortalama olarak 4.50 seviyelerindeydi. Konut kredisi faiz indirimi kampanyasının sora erip bankaların faiz oranlarını yeniden düzenlediği 2 temmuz haftasında da 4.70 civarlarında seyrediyordu.

Bankaların konut kredisi faiz oranlarının bu hale geldiği hafta olan 13 Ağustos ile başlayan hafta dolar tarihi rekorunu kırdı. Artık Dolar kurunun 6 TL seviyelerine inmesi büyük bir gelişme olarak görülüyor. Durum böyle olunca da bankalar dolar kurunun etkisi artan kredi maliyetleri ve oluşan kredi riskleri karşısında konut kredisi faiz oranlarını rekor düzeyde arttırdı.

Bugün itibari ile en yüksek konut kredisi faiz oranı %3 en düşük konut kredisi faiz oranı %1.63 seviyelerinde. Bankaların ortalama konut kredisi faiz oranları da %2.28’e ulaşmış durumda.

Kur Artışı Sonrası Konut Maliyetleri

TÜİK Haziran İnşaat Maliyetleri Endeksleri raporunu açıkladı. İnşaat sektöründe her kalemde artış görülüyor. Son verilere göre maliyetler bir önceki aya oranla %2.29, bir önceki yılın aynı dönemine oranla %26 artış gösteriyor. Ağustos ayı maliyetleri daha açıklanmamış olsa da kur dalgalanmasının ağustosta daha ciddi bir artış yarattığı net biliniyor.

Durum böyle olunca şu an için konut fiyatlarına yansıyan çok büyük bir artış olmasa da konut fiyatlarının yakın dönemde ciddi şekilde artması öngörülüyor.

Konut Kampanyası Ne Kadar Faydalı Olur?

İnşaat Sektörünün büyük bir fedakarlığı olarak görülen konut kampanyası bugün başladı. ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ adlı kampanya sadece belirli markalı konut projelerini kapsıyor. Bu projelerde ortalama olarak 1+1 bir konut 300.000 TL’den başlıyor.

Proje dahilinde %10 indirim uygulanıyor. İndirimli fiyat üzerinden de sadece %10 peşinat talep ediliyor. Sonrası içinde %0.98 faiz oranı ile konut kredisi kullandırılıyor. Oldukça makul ve avantajlı gözüken kampanyada sorun ise konutların fiyatları olarak görünüyor. İstanbul'un merkezi yerlerinde olan bu markalı lüks sıfır konutların fiyatları kampanya ne kadar uygun olsa da dudak uçuklatacak cinsten.

Bir diğer sorun ise kampanya dahilindeki konutların büyük çoğunluğunun İstanbul’da yer alması. İstanbul haricinde Ankara ve İzmir’de bir kaç projede yer alan kampanya ulus genelinde şu an için faaliyet göstermiyor.

Bu Faizlerle İkinci El Konut Alınır mı?

Büyük fedakarlıklarla vatandaşın ve Türkiyenin kazanması için oluşturulan konut kampanyası sadece belirli konut projelerini kapsıyor. İkinci el uygun fiyatlı konut alacak olan vatandaş yine %2 seviyelerindeki faiz oranlarına mahkum.

Peki uzun senelerdir ev almak için birikim yapan faizlerin düşmesini bekleyen elinde birikimi fazla olmayan vatandaş ne yapacak? Dolar kuru sadece firmaları yada büyük şirketleri etkilemedi. Kur artışı sonrasında artan enflasyonla boğuşan, konut almak için yıllarca elinde Türk Lirası biriktirmiş vatandaşın elindeki Türk Lirasının değeri de eridi.

İkinci el konut alacak vatandaş için konut kredisi faiz oranları hergün artıyor. Konut maliyetleri her geçen gün artıyor ve bu durumun konut fiyatlarına yansıması an meselesi. Türk Lirasında bulunan birikim erimeye devam ediyor. Kur artışı sonrasında enflasyon artışı hızla yükseliyor.

Kaynak: KrediPazarı