Maketten ev alanların tercihi konut kredisi

12/03/2010

Türkiye'de bir yılda satılan konutların yüzde 80'i peşin parayla, yüzde 20'si banka finansmanıyla satın alınırken, maketten yapılan satışlarda bu oran tam tersine işliyor.

maketProje geliştirip maket üzerinden nitelikli konut satan inşaat şirketlerinden Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, "Satışlarımızın yüzde 80'i banka konut kredisiyle gerçekleşiyor." dedi.

Şirket, İstanbul Avrupa yakasındaki ilk projesi 716 daireli Bahçeşehir Dumankaya Modern projesini satışa çıkardı.

Mayıs 2010'da başlayacak inşaatta daireler 2012 yılı Ekim ayında teslim edilecek. Şirket banka kredisiz ev alacak müşterileri için ise yüzde 35 ila yüzde 50 peşinatla 16-24 ay ödemeli, vade farksız satış yapacak. Banka kredisi kullanılması halinde 120 ay vade için yüzde 0,93 vade farkı ödenecek.

Dumankaya Modern konutlarını satışa çıkardıklarını basın mensuplarıyla paylaşan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyeleri Ali Dumankaya ve Uğur Dumankaya, "47 yıllık bir şirketiz. Bu bizim ustalık dönemi eserimiz." açıklaması yaptı.

21 bin 695 metrekare arsa üzerinde inşa edilecek konutlar stüdyo daire, iki ve üç odalı daireler ile üç oda bir salondan oluşan 4 farklı genişlikte olacak. Daire büyüklükleri 35 metrekare ile 139 metrekare arasında değişiyor. Stüdyo dairenin fiyatı 55 bin lira iken 139 metrekarelik daire fiyatı 208 bin lira. Ali Dumankaya, herkesin erişebileceği ve ilk alanların yüzde 25 kâr edeceği bir fiyatla çıktıkları satışı 3 etapta tamamlayacaklarını ifade etti.

Açıklanan fiyatlara KDV, tapu harcı gibi ekstra masraflar dahil değil. Müşterilerin maketten daireyi alırken bu masrafların ne kadar tuttuğunu, ayrıca brüt olarak açıklanan daire büyüklüklerinin netini de sorması gerekiyor. Dumankaya, alıcılara bu iki konuda satış sözleşmesi imzalanırken bilgi verdiklerini kaydetti.

Ekonomik krizin yaşandığı 2009 yılında yüzde 25 büyüdüklerini belirten Uğur Dumankaya, 2010 yılında 7 projeyi hayata geçireceklerini açıkladı. Dumankaya Modern bu projelerden ikincisi oldu. Şirket, 7 projedeki toplam 3 bin 332 dairenin satışından 530 milyon dolar hasılat bekliyor. Dumankaya İnşaat, 2010 yılında ciroda yüzde 25 büyüyecek.

Kaynak: Zaman