Mart Ayı İlk Haftasında Konut Kredilerinde Son Durum

04/03/2019

Şubat ayı itibariyle düşüşü hızlanan konut kredisi faiz oranlarının Mart ayının ilk haftası itibariyle düşüş ivmesi daha da hızlandı. Güncel olarak en düşük tabela konut kredisi faiz oranı %1.28 oldu.

Bankaların konut kredisi faiz oranları son yılların rekor seviyesine ulaştıktan sonra 2018’in son çeyreğinden itibaren düşeşe geçti. Konut kredisi faiz oranları son ay ay içinde %3.5’a ulaşan faiz oranları geçtiğimiz ay itibariyle %2 ortalamalarına ulaştı.

Mart ayının ilk haftası itibariyle ise bu ortalama %1.80’li seviyelere düştü. Mart’ın ilk haftasında büyük indirim haberleri arka arkaya geldi. İndirimlerin başladığı son altı aylık dönemde tek seferde en büyük konut kredisi faiz indirimini bugün itibariyle Ziraat Bankası yaptı. Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranlarını %1.68 seviyesinden %1.28’e düşürdü. VakıfBank da kampanyalı Bahara Özel Konut Kredisi ürünü kapsamında konut kredisi faiz oranlarını %1.28’e indirdi. VakıfBank ayrıca banka gayrimenkulü konut satışlarında %0.98 konut kredisi faiz oranı ile kredi kullandırıyor. Garanti Bankası da bugün itibariyle konut kredisi faiz oranlarını %1.65’e çekti.

Faiz indirimleri sonrası güncel olarak en düşük tabela konut kredisi faiz oranı %1.28, en yüksek tabela konut kredisi faiz oranı %2.58 oldu. Mart’ın ilk haftasında konut kredisi faiz oranları ortalaması ise %1.88’e geriledi.

Son haftalarda bankaların konut kredilerinde gerçekleşen büyük indirimler sonrası 100.000 TL tutarda 5 yıl vadeli konut kredisi için konut kredisi hesaplama yapıldığından en düşük aylık taksitler 2.400 TL oluyor. Toplam geri ödeme miktarı ise 143.000 TL’ ye karşılık geliyor. Söz konusu koşullarda kullanılan konut kredisi için ödenen faiz miktarı yaklaşık yedi ay sonra ilk defa kredi miktarının yarısının altında oldu.

Güncel olarak aylık 2.000 TL konut kredisi taksitleri ödeyerek 10 sene vadede 122.250 TL tutarda konut kredisi kullanılabiliyor. Konut kredisi konut değerinin %80’ine kadar kullanılabildiği için bu tuturada konut kredisi ile yaklaşık 153.000 TL değerinde konut alınabiliyor.

Kaynak: KrediPazarı