Merkez Bankaları Piyasalara Likidite Desteğini Arttırdı

13/03/2020

Tüm dünyada merkez bankaları Fed'in ardından piyasalara likidite desteği sağlıyor. Gözler Türkiye Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki hafta gerçekleşecek politika faiz toplantısına odaklandı.

Japonya'dan Avustralya'ya kadar merkez bankaları stres altındaki piyasalara likidite desteği sağlama konusunda Fed'e katıldı. Parasal otoriteler panik halindeki şirketleri sakinleştirmeyi ve kısa vadeli faizlerde yükselişi önlemeyi hedefliyor.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), önceki kısa vadeli fonlamalara ek olarak plan dışı tahvil alım operasyonuyla piyasaya 200 milyar yen (1.9 milyar dolar) sağlamak istiyor. Avustralya Merkez Bankası (RBA) günlük repo operasyonlarıyla piyasaya 8.8 Avustralya Dolar (5.5 milyar dolar) verecek.

Koronavirüs salgının şiddetini artırmasıyla birlikte tüm dünyada şirketlerin nakit talebinin artması piyasaları stres altına sokuyor. Piyasanın işlemediği yönündeki sinyallerle mücadele eden Fed, Perşembe günü toplam 5 trilyon dolardan fazla nakit sağlama vaadinde bulundu.

Tokyo'da Sumimoto Mitsui Trust Bank Ltd. piyasa stratejisti Ayako Sera, “Virüs tehdidi nedeniyle ekonomik faaliyetin daha uzun bir süre cansız kalması şirketler ve bazı ülke tahvilleri için likiditenin sıkılaşması riskini getiriyor.” dedi.

Yatırımcıların neredeyse tüm piyasalardan nakit çekmesiyle birlikte merkez bankaları likidite enjekte ediyor. Yatırımcıların dolar talebiyle Japonya ve Avustralya'ya kadar tahvil satışına geçmesiyle birlikte Hazine tahvilleri bile yatırımcılar için güvenli liman sağlamıyor.

Kaynak: KrediPazari