Merkez Bankası 2. Çeyrek Finansal Hesaplar Raporu Açıklandı

10/10/2019

Merkez Bankası, 2. Çeyrek Finansal Hesaplar Raporu’nu açıkladı. Raporda Türkiye’nin söz konusu dönemde borçluluk düzeyi düşük ülkeler arasındaki konumunu koruduğu bildirildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2. Çeyrek Finansal Hesaplar Raporu'nda şu ifadelere yer verildi:

“Sektörlerin finansal bilançolarındaki gelişmelere göre; 2019 yılı ikinci çeyreği sonunda, Türkiye ekonomisinin toplam finansal varlıkları 13.883 milyar TL, yükümlülükleri ise 15.864 milyar TL düzeyine ulaşmıştır. Dünyanın geri kalanına olan net yükümlülük ise bir önceki çeyreğe göre 56 milyar TL artarak 1.981 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2019 yılı birinci çeyreği ile 2019 yılı ikinci çeyreği arasında gerçekleşen finansal akımlar incelendiğinde, varlık yönünde 0,8 milyar TL tutarında net işlem gerçekleşirken, 57 milyar TL tutarında kur ve piyasa fiyatı değişimi kaynaklı net değerleme azalışı gözlenmiştir.

Hanehalkı ve finansal olmayan kuruluşların borçlarının gayrı safi yurtiçi hasılaya oranı incelendiğinde, borçluluk oranının hanehalkı için %14 ve finansal olmayan kuruluşlar için %69 olarak gerçekleştiği ve ülke karşılaştırmalı olarak bakıldığında ise, Türkiye’nin bu dönemde de borçluluk düzeyi düşük ülkeler arasındaki konumunu koruduğu görülmüştür.”

Kaynak: İnvesting