Merkez Bankası Faiz Artırımı için Onay Aldı

16/07/2013

MB Başkanı Erdem Başçı, 23 Temmuz’da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz koridorunda genişletici yönde “ölçülü” bir adımın atılabileceğini açıkladı.

Erdal Sağlam bu hafta Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde uzun zamandır baskılanan faiz arttırımı konusunda varılan kararı yazdı. Sağlamyazısında şu konulara yer verdi:

Faiz Artırımı için Onay Alındı

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında, ekonomi yönetiminin yaptığı toplantı sonrası yapılan açıklamada fazla bir ipucu bulunmazken, Merkez Bankası’nın dün yaptığı “faiz artışı” açıklaması, toplantının gündemini de açığa çıkardı.

Dün sabah saatlerinde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 23 Temmuz’da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz koridorunda genişletici yönde “ölçülü” bir adımın atılabileceğini açıkladı. Bu açıklama üzerine piyasa faiz oranları düştü, kurlar geriledi, hisse senedi fiyatları yükseldi.

Özet olarak piyasalar, Merkez Bankası’nın şimdiye kadar direndiği görüntüsü verdiği faiz artışına yeşil ışık yakması üzerine olumlu seyre girdi.
Bu açıklamanın zamanlaması ve içeriği, beraberinde bir çok soru işareti getirmesine rağmen, piyasa beklediğini aldığını düşünüp, özlediği iyileşme trendine girdi. Belli ki bu soru işaretleri önümüzdeki dönem gündeme gelecek… 
Her şeyden önce açıklamanın zamanlaması çok ilginç. Tam da yüklü Hazine bonosu ihalesi gününde, daha PPK toplantısına 1 haftayı aşkın süre varken, belli ki bu açıklama ile piyasalardaki havanın değiştirilmesi amaçlandı.

İhalelere Yüklü Miktarda Teklif

Amaca da ulaşıldı, ihalelere yüklü miktarda teklif geldi, faiz oranları da bir miktar geriledi.
 Bence açıklamanın zamanlaması açısından en önemli yanı ise Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantının hemen ardından yapılmış olması. Piyasadaki beklenti uzun zamandır biliniyordu ama Merkez Bankası düne kadar, piyasayı rahatlatacağını bildiği bu açıklamayı yapmamıştı. Merkez Bankası düne kadar faiz artışının teknik olarak gerekli olduğunu düşünmüyordu da şimdi buna inandı diyorsanız, o zaman işimiz çok zor. Böyle bir Merkez Bankası’nın görevini yapamadığını, yeterli olmadığını söyleyebiliriz.
Yok, Merkez Bankası zaten bu gerekliği duyuyordu da şimdiye kadar açıklama yapmadıysa, o zaman da “önceki günkü Başbakan başkanlığındaki toplantıdan onay çıktı diye, dün bu açıklamayı yaptı” diyebiliriz. Benim tahminim de böyle..

Kalıcı Güven Şart

Dolayısıyla  Merkez Bankası yönetiminin Başbakanın onayını aldıktan sonra faiz artışı planını uygulamaya koyduğunu söylemek daha uygun. Belki de Merkez Bankası artık dayanamadı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bu toplantıyı istedi ve sonunda faiz artışı konusunda onay alındı, kim bilir? 
Buradaki sorulardan biri; piyasa faiz artışında Merkez Bankası’nın bağımsız davranmasını bekliyordu bunun için yönetimi test ediyordu ise şimdi Merkez Bankası yönetimi bağımsız mı davranmış oldu? Merkez Bankası faiz artışını bile Başbakana soracak kadar bağımlı ise, o zaman piyasalar neden bu kadar iyileşti?

Ölçülü Artış Ne Anlama Geliyor

Merkez Bankası’nın açıklamasında yer alan faiz koridoru üst sınırındaki “ölçülü” artış ne anlama geliyor? Örneğin 0.5 veya 1 puanlık artış piyasayı, en az 2 puan artış beklediği söylenen yabancı yatırımcıları ikna edebilecek mi?
 Piyasalar bu soruları bıraktı dünkü açıklama ile iyileşti, bu yolla Hazine de borçlanmasını rahatlattı, yani herkes memnun oldu. Belki tek memnun olmayan “Merkez oyuna gelmesin, faiz artırmasın” diye bazı bakan ve birlikler oldu.

Bence piyasaya güven henüz verilmiş değil. Piyasa uzmanları dünkü ihalelere yabancı ilgisi olmadığı görüşünde. Belki 1 puan veya daha yüksek faiz koridoru artışı olursa o zaman yabancıların geri gelmeye başlayabileceğini söylüyorlar.
Unutmayalım ki; kurun düşük faizin biraz aşağıda denge bulması, çıkmaya niyetli yabancı yatırımcıların, uygun zamanda, fazla zarar etmeyecek biçimde çıkmasını kolaylaştıran bir zemin oluşturur. Önemli olan kalıcı güven...

Kaynak: Hürriyet