Merkez Bankası Faiz İndirimi Yapacak mı?

05/12/2018

Merkez Bankası 2019 enflasyon hedefini %5 olarak açıkladı. Merkez Bankası, para politikasının bu hedef doğrultusunda oluşturulacağını bildirdi. Merkez Bankası 13 Aralık’ta açıklayacağı politika faizlerinde indirim yapacak mı?

Merkez Bankası (TCMB) 2019 yılına ilişkin "Para ve Kur Politikası" metnini bugün yayımladı. TCMB enflasyon hedefinin hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu %5'te korunduğunu; para politikasının ise enflasyonu bu hedefe kademeli yaklaştıracak şekilde oluşturulacağını belirtti.

2019 yılı Para ve Kur Politikası metninde önümüzdeki yıl da sekiz Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı gerçekleştirileceğine, bankanın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğuna, dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edileceğine de dikkat çekildi.

Açıklamada, "Banka döviz kuru gelişmelerini ve buna dair her türlü risk faktörünü yakından takıp etmeye, gerekli önlemleri almaya ve ilgili araçları kullanmaya devam edecek" denildi.

Merkez Faiz İndirimi Yapacak mı?

13 Aralık’ta açıklanacak olan Para Politikası Toplantısında Merkez bankasının bugün açıkladığı Para ve Kur Politikası metni yönünde olması tahmin ediliyor. Uzmanlar Merkez Bankası’ndan faiz arttırım kararının gelmesine çok uzak bakılıyor. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin de ışığında merkezin kararının faiz indirimi yapması ya da sabit tutması yönünde olduğu tahmin ediliyor. Kurda son günlerde tekrar yaşanan düzensiz seyirler faizlerin sabit tutulması ihtimalini güçlendiriyor.

Politika Faizleri Sabit Kalırsa Konut Kredisi Faizleri Düşer mi?

Merkez Bankası’nın faiz oranlarında indirime gitmesi durumunda bankaların kredi faiz oranlarında indirim yapması net bir durum. Fakat merkezin faizleri sabit tutması durumunda da bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirim yapılacağı tahmin ediliyor. Uzmanların görüşleri para politikası faizlerinin sabit tutulmasının kurda düşüş ve dengeye sağlayacağını bu durumunda akabinde bankaların konut kredisi faiz oranlarında kademeli olarak indirim doğuracağı yönünde.

Kaynak: KrediPazarı