Merkez Bankası Kararı Öncesinde Döviz Kuru

25/07/2019

Haftaya yükselişle başlayan USD/TRY kuru dün 5,7390 seviyesine yükselerek son 2 haftanın en yükseğine çıktı. TCMB kurulu öncesinde kur, dolardaki gerilemeden destek alarak 5,73 seviyelerinde seyrediyor.

Fed’in bu ayki toplantıda 0,25 bp faiz indireceği beklentisinin kuvvetlenmesi ve ABD-Çin arasındaki müzakerelerin üst düzeyde süreceği, gelecek hafta ABD’den Çin’e heyet gideceği haberleri doların son haftadaki yükselişini destekledi ve ABD Dolar Endeksi 97,82’ye çıkarak Haziran ayı itibariyle yaşadığı kayıpları sildi.

Dün günün ilk yarısında yükseliş yaşayan ABD Dolar Endeksi, 2. yarıda düşüşe geçti, endekste yaşanan düşüşte PMI verileri etkili oldu. Ekonominin en önemli kollarından olan üretim PMI verisinin beklentilerin altında kalarak 50,0 eşiğine gerilemesi ve sektördeki daralmanın hızlanması ile piyasalarda fiyatlamalar dolar negatif oldu.

Doların dün günün devamında düşüş yaşaması ile kurda da sınırlı geri çekilme yaşandı, ancak bugün ABD Dolar Endeksi, ECB toplantısı öncesinde değer kazanırken TL de Para Politikası Kurulu öncesi hafif satıcılı fiyatlanıyor. Gelecek hafta yapılacak FOMC öncesi, ECB’nin bugünkü toplantıda güvercin açıklamalarını koruması ve Eylül için faiz indirimi beklentilerini de kuvvetlendirmesi bekleniyor.

TCMB’nin ise bugünkü PPK toplantısında 300 bp indirime gitmesi bekleniyor. Merkezin 300 bp üzerinde bir faiz indirimine gitmesi durumunda ilk tepki olarak TL’de düşüş beklenirken fiyatlanan 300 bp oranının ise TL’de belirgin bir etki yaratması beklenmiyor. 250-300 bp altında daha yumuşak bir faiz indirimine gidilmesi durumunda ise TL’nin tepki alımları ile destekleneceği öngörülüyor.

Günün devamındaki ECB kararları da kur fiyatlamasında önemli, çünkü ECB ve Fed’in genişlemeci para politikalarının da etkisi ile birçok merkez bankası faiz indirimine gidiyor, küresel risk iştahını artıran ifadeler TL’deki volatiliteyi sınırlı tutabilir. USD/TRY kurunda 5,78 gün içi direnç olarak izleniyor.

Kaynak: İnvesting