Merkez Bankası Politika Faizlerini Düşürmeli

20/06/2019

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz oranlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak Merkez Bankası’nın politika faiz oranları hakkında ‘‘Çok açık net söyleyeyim, faiz politikalarına hele hele yüksek faiz politikalarına karşıyım. %24 seviyesinde politika faizi olamaz’’ dedi.

Uluslararası basın kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası Politika Faiz Oranları’nın oldukça yüksek olduğunu belirterek enflasyonun düşmesi için faiz indirimi yapılması gerektiğini bildirdi.

Erdoğan faiz oranları için ‘‘Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ifadesi vs. devamlı bunlar kullanılıyor ama şunu çok açık net söyleyeyim, faiz politikalarına hele hele yüksek faiz politikalarına karşıyım. Karşı olmamın da en önemli sebebi şudur. Yüksek enflasyonun bana göre en önemli sebebi yüksek faizdir. Eğer aşağı çekilmezse enflasyon da kesinlikle aşağı düşmeyecektir. Benim tezim şudur, enflasyonla faiz doğru orantılıdır. Faizi aşağı çekerseniz enflasyon düşer. Yükseltirseniz enflasyon da yükselir. Şu anda Fed'in düşürme kararı ama benim ülkemde politika faizi 24'lerde böyle bir şey olmaz. Onun için buraya kesin bir çözümü inşallah kısa zaman içerisinde getireceğiz. Çünkü bu faiz politikasından Türkiye'nin çok dikkatli bir şekilde bir dönüş yapması gerekiyor. Sayın Trump'ın faizin yüksek olduğu ve düşürülmesi gerektiğini söylemesi gibi. Japonya'da nerelerde, İsrail'de nerelerde, AB üyesi ülkelerde biliyorsunuz. Peki bize ne oluyor da böyle yüksek politika faizleriyle hareket eiyoruz?’’ ifadelerini kullandı.

Politika faizlerinin düşürülmesi durumunda enflasyonunda düşeceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘‘Yatırımcıya siz düşük faizle kredi verirseniz, yatırımcı o girişimci ruhunu kullanacaktır. Ama yüksek faiz uygularsanız o girişimci ruhunu kullanamaz. Bunu başardığımız andan itibaren bir yatırım atağı Türkiye'de başlayacaktır, bununla birlikte istihdam da artacaktır, üretim artacak, ihracatımız daha da artacak ve büyüme de gelişmeye başlayacaktır.’’ dedi.

Erdoğan, ‘‘Faiz konusunda bizim Sayın Trump'la düşüncelerimiz örtüşüyor. O da düşük faiz diyor. En son Fed'i eleştirdi zannediyorum 10'undaydı ve Fed bize zarar veriyor dedi. Benzer şeyi aynen ben de söylüyorum.’’ ifadelerini aktardı.

Kaynak: İnvesting