Merkez Bankası Rezervleri Mart Ayında Azaldı

26/04/2019

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart 2019 Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri raporunu yayınladı. Merkez Bankasının rezervleri Mart ayında azaldı.

TCMB 2019 Mart ayı Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri verilerine göre Merkez Bankası’nın rezervleri bir önceki aya oranla %3.8 azaldı. Konu hakkında Merkez Bankası’nın yayınladığı açıklama şu şekilde;

Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre %3,8 azalarak 96,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre %4,8 azalarak 74,0 milyar ABD doları olarak kaydedilmiş, altın cinsinden rezerv varlıkları %0,7 oranında azalarak 20,8 milyar ABD doları olmuştur.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler, yurt dışı bankalarca Merkez Bankası nezdinde açılan depo hesapları, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları-KMDTH, yurt içi bankalarla yapılan depo işlemleri, yurt içi ve yurt dışı bankalarla yapılan finansal türev işlemlerinden doğan alacak ve yükümlülükler) bir önceki aya göre net bazda %70 oranında artarak 25,2 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu tutarın 12,1 milyar ABD doları döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduatlardan oluşmakta olup, söz konusu tutarın 7,4 milyar ABD doları anapara, 4,7 milyar ABD doları faizlerden oluşmaktadır. Ayrıca, Merkez Bankası’nın yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net yükümlülükler 13,1 milyar ABD doları olup, söz konusu tutarın 9,6 milyar ABD doları 0-1 ay, 3,5 milyar ABD doları 4-12 ay vadelidir.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (Bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluşmaktadır. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre %2,0 azalarak 31,2 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Kaynak: KrediPazarı