Merkez Bankası Sıkı Duruşu Korumakta Kararlı

14/02/2019

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya basına yaptığı açıklamada Merkez Bankasının sıkı duruşunun ikna edici bir iyileşme olmadıkça değişmeyeceğini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya yaptığı açıklamada konut kredisi faiz oranlarının seyrini belirleyen para politikası faizlerinin düşürülmesi için ikna edici bir iyileşme beklediklerini aksi takdirde sıkı duruşun korunacağının altını çizdi.

Murat Çetinkaya finansal sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi para politikası etkinliği açısından çok önemli olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu.

Mevcut şartlarda güçlü fiyat istikrarı odağımızın öngörülebilirliği artırarak finansal istikrarı desteklediğini değerlendiriyoruz. Finansal aracılığın etkin işlemesini, gerek parasal aktarım mekanizması gerekse kaynakların dengeli ve verimli dağılımı açısından önemsiyoruz.

Bu çerçevede, Merkez Bankası ihtiyaç duyulduğunda likidite ve zorunlu karşılık araçlarını kullanmakta. Bu anlamda, geçen yıl attığımız çeşitli adımların piyasa oynaklıklarının azaltılması ve aktarımın güçlendirilmesi hedefleri bakımından etkili olduğunu düşünüyoruz.

Dönemsel şartlar dikkate alınarak, finansal istikrara katkı sağlayacak yönde, likidite adımları atılabilir. Bu araçların ve atılan adımların doğrudan para politikası duruşuna dair bir sinyal içeriği bulunmuyor. Likidite araçlarına dönük uygulamaları finansal aktarım çerçevesinde değerlendirmek daha doğru olur. Para politikasına dair duruşumuz net; enflasyon dinamiklerinde ikna edici bir iyileşme gözlenene kadar sıkı duruşu koruyacağız.

Çetinkaya para politikasının duruşuna ilişkin sorulan soruya ‘‘Fiyat istikrarına yönelik kararlı duruş mevcut şartlarda dengeli büyümeyi destekler. Enflasyon belirsizliğinin azaltılmasına yönelik koordineli politikalar risk primindeki düşüşe katkı vererek Türk lirası cinsinden istikrarlı fonlama imkânlarını iyileştiriyor, uzun vadeli faizleri aşağı çekiyor. Bu da iktisadi faaliyet ve yatırımlardaki toparlanmayı destekliyor. Para politikasındaki kararlı duruş Eylül ayından bu yana uzun vadeli faizlerde gözlenen düşüşe önemli destek verdi. Fiyatlamalara dair öngörülebilirliğin artması fonlama koşullarını iyileştirip vadeleri daha da uzatarak ekonominin sağlıklı bir patikada ilerlemesine katkıda bulunacaktır.’’ cevabı verdi.

Kaynak: KrediPazarı