Merkez Bankası Swap İhale Limitini Arttırdı

06/04/2020

Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap piyasasında limit artışına gitti. İşlem bankaların likiditeye erişimi açasından olumlu olarak yorumlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Cuma günü bankalara gönderdiği yazı ile bankaların geleneksel swap ihale limitleri döviz ve efektif piyasası işlem limitlerinin %20'sinden %30'una yükseltildi. Bankaların limitleri böylece 5 milyar dolar artışla 15 milyar dolara yükselecek.

Yeni düzenlemeyle birlikte bankaların kotasyon swap limitleri döviz ve efektif piyasası işlem limitlerinin %20'si olarak devam edecek. Bu tutar da 10 milyar dolar seviyesinde.

Söz konusu limitin arttırılmasında swap piyasasında yaşanan gelişmeler etkili oldu. Off-shore swap tutarlarındaki düşüş eğilimi ve swap getiri eğrisindeki özellikle vadeli işlemlerdeki yüksek likidite primi bankaların on-shore piyasadaki swap imkanlarına yönelmelerine yol açıyordu.

Bu kapsamda bankaların döviz ve Türk lirası likidite yönetimlerine destek sağlamak amacıyla swap piyasalarında limit değişiklikleri yapıldı. Bankalara farklı vadelerde işlem yapma esnekliğini sağlanarak teknik bir limit değişikliği gerçekleştirildi.

Kaynak: KrediPazari