Merkez Bankası’ndan Döviz Bir Hamle Daha Geldi

27/05/2019

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) dövize bir hamle daha geldi. Merkez Bankası yabancı para mevduata/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranları 200 puan arttırdı.

Dövizde yaşanan hareketlilik ardından Merkez Bankası’ndan bugün itibariyle bir müdahale daha geldi. TCMB en son ek sıkılaştırmalarını kaldırmıştı. Merkez Bankası hafta başı itibariyle yabancı para mevduata/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 200 baz puan yükseltti.

TCMB web sitesinden yapılan açıklama şu şekilde;

‘‘Finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla yabancı para mevduata/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.’’

Söz konusu değişiklik ile piyasadan yaklaşık 4,2 milyar ABD doları tutarında likidite çekilmesi bekleniyor. Hamlenin bankaları olumsuz etkileyerek kredi faiz oranlarını baskılayabileceği düşünülüyor. Merkez Bankası’nın bir önceki döviz hamlesinin ardından konut kredisi faiz oranları hızla yükseliş gösermiş ve 2 gün içinde 10 bankanın konut kredisi faizleri yükselmişti.

Kaynak: KrediPazarı