Merkez Bankası’ndan Eylülde de Faiz İndirimi Bekleniyor

06/08/2019

JP Morgan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül ayında 125 baz puan faiz indirmesini bekliyor.

Kuruluşun dün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdiği raporunda, Temmuz ayında enflasyon artışında tek seferlik vergiler ve idari fiyat artışlarının etkili olduğu belirtildi. Bu etkenler hariç fiyat baskılarının sessiz olduğu vurgulandı.

Değerlendirmede Türkiye'de enflasyonun Eylül ayında %10'un altına inebileceği, yılı ise yeniden yükselişle %14.0 civarında tamamlayacağı öngörüldü. Tahmin önceki değerlendirmelere göre değişim göstermedi. Raporda, "Zayıf iç talep, istikrarlı kur ve gıda fiyatlarında aşağı yönlü ayarlamalar dezenflasyon sürecine destek olmaya devam edecektir" yorumu yapıldı.

JP Morgan, enflasyonda gerilemenin TCMB'ye yeni faiz indirimleri için alan sağlayacağını belirtirken, Eylül ayında 125 baz puan, yıl sonuna kadar ise toplam 225 baz puan faiz indirimi beklediğinin altını çizdi.

Eylül ayında TCMB'Nin indirimlere devam etmesinin bankaların likite maliyetlerini azalması ve kredi kullandırım iştahlarının arttırmasını destekleyebilir. Eylül indiriminden sonra konut kredisi faiz oranlarının daha da düşmesi tahin ediliyor.

Kaynak: İnvesting