Merkez Bankasının Faiz İndirimi Nasıl Değerlendirildi?

22/04/2020

Uzmanlar Merkez Bankası'nın beklenti üzerinde gerçekleşen faiz indirim kararını değerlendirdi. Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar faiz indirimi için alanı olduğu belirtildi.

TCMB bugünkü toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek %8.75'e düşürdü, genel beklenti 50 baz puan indirim olması yönündeydi.

Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys bankanın bugünkü adımının rasyonel olduğunu belirtti ve "bence beklentiden daha fazla indirimin sebebi, Merkez Bankası'nın ekonomik görünümle ilgili endişelerini yansıtıyor. Bu noktada faizleri indirerek ekonomiyi desteklemek istiyor. Coronavirusün ekonomiye verdiği tahribatı aza indirmek için bankanın bugünkü adımı mantıklı bir adım oldu." ifadelerini kullandı.

Yıl Sonu Beklentisi Değişmedi

JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci yıl sonu politika faizi tahminlerini %8 olarak koruduklarını söyledi.

Cebeci bugün tahminlerin üzerinde indirim yapıldığını belirterek "25 baz puanlık indirim bekliyordum, 100 baz puanlık indirimin temel nedeni, bence onshore ve offshore piyasalar arasındaki kopukluk, bugünkü indirim daha çok onshore piyasayı, Türkiye piyasaların etkiliyor, herhalde politika yapıcılar bunun ekonomiye bir ivme kazandırmasını umarken yurtdışına olası negatif etkisinin de sınırlı olacağını tahmin ettiler. Yıl sonunda yüzde 8 politika faizi bekliyorduk, bu indirimlerin zamana yayılarak yapılacağını düşünüyorduk. Erken yapıldı, yıl sonu tahminini değiştirmiyoruz ama aylar itibariyle tahminleri revize ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

İndirimlerin Devamı için Yer Var

Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi ise tahminlerin üzerinde gelen indirimin gerekçelerine dair "Başkan Uysal enflasyonda aşağı riskleri işaret ediyordu, petrol fiyatlarında düşüş de son dönemde destekleyici oldu, BDDK'nın aktif rasyosu kararı da piyasa faizlerini aşağı çekti, tüm bunlara bakınca piyasalarda beklenti elli baz puanlık indirimdi ama daha üzerinde olabilir diye düşünülüyordu." yorumunu yaptı. Bürümcekçi Merkez Bankası'nın ilave faiz indirimlerine yer olduğu mesajını verdiğini söyledi.

Merkez Bankası son 8 toplantıda politika faizini %24'ten 8.75'e çekti.

Kaynak: Bloomberg