Mevcut Mevduat Faizi ile Kimse Konut Almaz

24/07/2018

Sinpaş Başkanvekili Ahmet Çelik, konut kredi faizlerinin düşürülüp, aradaki farkı devletin kapatmasını önerdi. Çelik, “Mevcut mevduat faizi ile kimse konut almaz” dedi.

Konut sektörü, yükselen faizler, artan maliyetler ve reel olarak gerileyen fiyatların yatırım cazibesini azaltması nedeniyle durgun bir dönem geçiriyor. Konut kredi faiz oranları ortalama 15.79’a ulaşırken, mevduat faizi %20’lere yaklaştı.

Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Çelik’in verdiği röportajda durgunluğun başlıca nedenini yükselen faizlere bağlayarak, “Mevduat faizlerinin %20’lere yaklaştığı bir ortamda kimseden konut alması beklenmemeli” dedi.

Devlet Karşılasın

Ahmet Çelik, inşaat sektörüne iş yapan alt sektörlerin de sıkıntı yaşadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Gayrimenkul’de işler durgunlaşınca iş yaptığımız birçok sektör krize girdi. Bu şirketlerin yeniden canlanması için de konut sektörü harekete geçirilmeli. Konut kredi faizlerini geçici olarak %1’in altına indiren adımlar yerine çok daha kalıcı adımlar atılmalı. Örneğin, yıllık konut kredisi faizinin 8-9 puan düşürülmesi ve aradaki farkın devlet tarafından karşılanması düşünülebilir. Bankaların üzerine yük getirecek adımlardan kaçınılması gerekiyor.”

Son 9 Yılın En Yüksek Faizleri

Konut sektöründe faizleri %1’in altına çeken kampanyanın bitmesiyle ortalama konut kredisi faizlerinde yukarı yönlü sert hareket gözlendi. Merkez Bankası’nın verilerine göre, 13 Temmuz haftası itibariyle ortalama konut kredisi faiz oranları bir önceki haftaya göre 2.33 puan artış gösterdi. Bu artış Mayıs 2004’ten bu yana konut kredisi faizlerinde görülen en hızlı sıçrama oldu. Konut kredilerinde ortalama faiz %15.79 seviyesine yükseldi. Bu seviye 2009 Ocak ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviye oldu.

Kaynak: vatan