Mevduat ve Kredi Faiz Oranları Düşüyor

26/11/2018

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, mevduat ve kredi faiz oranlarının düşmeye başladığını söyledi. Piyasalarda henüz çok önemli bir hareket olmadığını söyleyen Onaran, ancak Ağustos ve Eylül’e göre bir hareketlilik olduğunu ifade etti.

Enflasyonun düşmesiyle önümüzdeki yılı ekonominin eskisi gibi büyük oranlı olmasa da büyüme trendine girmesini öngören Cemal Onaran, şöyle konuştu:

“Önümüzdeki sene dengeleme yılı olacak. Enflasyonunun düşmesiyle beraber büyüme olması bekleniyor. Baz etkisiyle haziran ayı itibariyle ekonomik göstergelerde bunları görmeye başlarız düşüncesindeyim. İlk aylarda kademe kademe olur. Şimdi yavaş yavaş mevduat ve kredi faizlerinde düşüş görülmeye başlandı. Bu trend enflasyona paralel gider. Fonlama maliyetleri de düşüyor. Konut kredilerinde de düşüş var. Ancak konut kredileri uzun vadeli krediler oldukları için faizleri eski yıllara göre yüksek oranlarda. Konut kredisi faiz oranları %1’lerin altına düşmedikçe talep olmaz.”

Hareketlilik Başladı

Bazı sektörlerde hareketin başladığını, bunların başında ihracata yönelik tekstil, turizm ve otomotivin geldiğini belirten Cemal Onaran, turizm sektörü için gelecek yılın daha iyi olacağını kaydetti. Yurtiçi piyasanın canlanmasının ancak faizlerin düşmesiyle mümkün olacağı görüşünde olan Onaran, “Enflasyon düşüşü ile beraber büyüme ve kredi canlanması görebiliriz. Ciddi kararlılık var, bu nedenle çok umutluyum. 2020’den itibaren Türkiye geçmişte olduğu gibi %5 büyüme oranlarına dönebilir” dedi.

Onaran, reel sektör ziyaretlerinde Bursa’da ihracata yönelik tekstil ve otomotiv, Antalya ve Gaziantep’de otellerde doluluk gözlemlediğini söyledi. Onaran, bu süreçte tüm kesimlerin %2 gibi düşük büyüme oranlarına alışacağına değinerek, “Dolayısıyla daha yüksek oranlı büyümenin sinyalleri yavaş yavaş geliyor” yorumunda bulundu.

Kadın Girişimciye Destek

Garanti Bankası olarak, bireylerin olduğu gibi kurumların da bulundukları topluma karşı bir vatandaşlık sorumluluğu taşıdığına inandıklarını söyleyen Cemal Onaran, toplumsal kalkınma için fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla kadın girişimcilerin yanında olduklarını söyledi.

Türkiye’de 2000’li yılların başında %5 olan kadın girişimciliği oranının %9’a çıkmasının umut verici olduğunu belirten Onaran, 12 yıldır kadın girişimcileri desteklerini ve yaklaşık 5 milyar Türk Lirası finansman sağladıklarını açıkladı.

Krediler Küçüldü

Garanti Bankası olarak hiç bir sektörden kopmadıklarını ifade eden Onaran şöyle konuştu: “İyi müşterinin her zaman yanında olduk. Gerek yeni kredi tahsis ederken gerekse de eski kredilerini yapılandırırken. Moralitesi iyi, nakit akışı düzgün bütün firmaların yanındayız. Reel sektör ile finans sektörünün el el, kol kola, omuz omuza olması gerektiğine inanıyoruz.”

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, yaşanan süreçte kredi dönüşlerinin geçmiş dönemlere göre olumsuz çıkmasının beklenen bir sonuç olduğunu ifade ederek, “Geçmiş yıllara göre yükseldi. Ancak bu hiç bir zaman bizi çok korkutacak oranda değil. Sektör bazında %3.5 - 4 bazında bir artış var. Tolere edilemeyecek bir oranda değil” şeklinde konuştu.

Kaynak: Milliyet