Mevduatta Pazarlık Yapan Yılda 2.500 TL Kazanıyor

05/04/2013

Bankaların tabela faiziyle şubede yapılan pazarlık arasındaki fark 4 puana ulaştı. 100 bin lirası olan mevduat sahibi, pazarlıkla yılda 2 bin 500 lira daha fazla kazanıyor. İnternet şubesinde de avantaj büyük.

Bankaların tabela faiziyle şubede yapılan pazarlık arasındaki fark 4 puana ulaştı. 100 bin lirası olan mevduat sahibi, pazarlıkla yılda 2 bin 500 lira daha fazla kazanıyor. İnternet şubesinde de avantaj büyük.

Son dönemde hem yurtiçinde hem de yurtdışında tahvil-bono ihraçları artan bankalar, mevduatta da rekabeti bırakmıyor. Bankalar ana finansman kaynaklarının başında gelen mevduatta yüksek faiz yarışına girmiş durumda. Her geçen gün kızışan mevduat kapma yarışı vatandaşa yarıyor. Çünkü birçok banka mevduata açıkladıkları resmi faiz oranlarının çok çok üzerinde oranlar veriyor.

Bankalar yüzde 4.75 ile 7 arasında değişen oranlarda mevduat faizi verdiklerini söylerken gerçekte bu oranlar daha yüksek. Örneğin 1 ay vadeli mevduatlarda bankalar pazarlıkla “tabela” faizinden 1-4 puan daha yüksek oranlar verebiliyor.

3 Aylık Mevduatta Faiz Yüksek

100 bin TL’nin üzerindeki mevduata yüzde 4 tabela faizi uygulayan Burgan Bank, şubelerde yapılan pazarlık sonrasında bu oranı yüzde 8’e kadar çıkarıyor. Alternatifbank ve Finansbank da 100 bin TL’nin üzerindeki mevduata şubelerinde 1 aylık yüzde 8 faiz seçeneği sunuyor. Resmi faiz oranlarının yüzde 5-7 aralığında değiştiği 3 aylık dönemde ise pazarlıkla elde edilen faiz oranları yüzde 8’e yaklaşıyor. Şubelere gidildiğinde 100 bin TL’nin üzerindeki 3 aylık mevduata en yüksek faizi yüzde 7.85 ile Denizbank veriyor. Alternatifbank hem 6 ay hem de 1 yıllık mevduatta uyguladığı yüksek faiz oranları ile dikkat çekiyor.

İnternet Şubesinde Faiz Oranları Cazip

Bankalar, internet şubesi gibi alternatif dağıtım kanallarını kullanan müşterilerine de tabela faizinin üzerinde oranlar sunuyor. İnternet şubelerinin maliyetinin fiziki şubelere oranla çok düşük olması bankaların müşterilerini cazip oranlarla sanal ortama yönlendirmesine neden oluyor. Birçok banka müşteri çekmek için kendilerinde e-mevduat hesabı açan müşterilerine ‘hoşgeldin faizi’ veriyor. Ancak bu faiz oranları çoğu bankada 1 ve 3 aylık vadeler için uygulanıyor ve vade sonunda yeni oranlar teklif ediliyor.

Bankaların internet şubelerinden uyguladıkları mevduat faizlerine bakıldığında 1 aylık dönemde en yüksek oranı yüzde 8.05 ile Alternatifbank veriyor. Alternatifbank’ı yüzde 7.5 faiz oranlarıyla Citibank ve TEB takip ediyor.

Pazarlık Cebe Nasıl Yansıyor?

Tasarruf sahipleri pazarlıkla en fazla faizi 1 yıllık mevduatta Şekerbank’tan kopartıyor. Şekerbank’ın internet sitesinde yer alan rakamlara göre, banka 100 bin TL’lik mevduata 1 yıllık yüzde 4.75 faiz veriyor. Ancak Şekerbank şubelerine gidildiğinde bu oran yüzde 7.75’e kadar çıkıyor. Peki aradaki 3 puanlık fark vatandaşın cebine nasıl yansıyor?

100 bin TL’sini yüzde 4.75 faizden 1 yıllık mevduat yapan biri, yıllık 4.684 TL faiz geliri elde ediyor. Bu rakamdan 702 TL’lik vergi düşüldüğünde geriye net 3.982 TL’lik getiri kalıyor. 100 bin TL’yi yüzde 7.75’ten mevduat yapan 1 yıl sonunda net 6.497 TL faiz geliri elde ediyor. Bu kişi yapacağı pazarlık sayesinde 2.515 TL daha fazla getiriye sahip olacak.

Kaynak: Vatan